Ekspresionizmi !
Faqe: [1]
  Printo  
Autor Tema: Ekspresionizmi !  (Lexuar 11536 here)
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« : 15/10/07, 11:11 »
0

                                Pak histori nga Ekspresionizmi...

Me termin ekspresionizem kuptohet predispozicioni i 1 artisti per te privilegjuar ne menyre gati ezasperuese  emotivitetin  e realitetit, ne te kundert nga ajo qe perceptohet objektivisht.Kjo tendence esht manifestuar ne shum forma te artit, si piktura, kercimi, letersia, arkitektura, teatri, kinemaja, muzika.

Ne sensin e pergjithshem,edhe artista si Matthias Grünewald apo dhe El Greco mund te konsiderohen si ekspresioniste, por historikisht , ekspresionizmi esht nje levizje kulturore europiane qe koincidon me fillimin e viteve 1900.

Figurat me te spikatura te ekspresionizmit ne pikture ishin

•   Edvard Munch
•   Oskar Kokoschka
•   Egon Schiele


Ekspresinonizmi i con me tej kerkimet e impresionizmit dhe pasimpresionizmit drejt kuptimeve me te thella  e me te pavarura .Gjuha e ekspresionisteve gjermane bazohet ne perdorimin e ngjyrave te dhunshme dhe jonatyrale; ne perdorimin e linjave te thyera e te ashpra. Ata nuk aplikojne ligjin e prospektives, nuk kerkojn te japin iluzionin e volumit dhe thellesis; ngjyrat dhe linjat mjaftojne per te komunikuar ne menyre te vrazhde vizionin dramatik e pesimist qe keta artiste permbajne ne boten e tyre dhe ne shoqerite ku jetojne.
Ne pikture,kjo rryme esht e ndare ne disa grupe, midis te cileve vecohet dhe ai i “Die Brücke” ne Gjermani dhe “Le Fave” ne France . Te dhenat ideologjike te kesaj levizje ( Die Brucke)jan pasqyruar pikerisht nga Ernst Ludwig Kirchner ne manifestimin e piktures se tij te famshme “Ura’’.
Ne gjysmen e dyte te shekullit te 20 kjo levizje influencoi dhe shum artiste te tjere, midis te ashtuquajturve “ekspresionistet abstrakte” te “Der Blau Reiter” (Kaloresi Blu), grup i formuar ne Mynih nga Kandisky e Marc ne 1911.
Nepermjet “Kaloresit Blu” u shpreh gjuha e ngjyrave qe filloi te behej me e lire dhe e thelle. Nen presionin e Kandiskyt,protagonistet e tij u kthyhen me menyra te tjera ekspresive drejt rruges se krijimit.
Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #1 : 15/10/07, 11:11 »
0

Otto Mueller -"Gypsy with sunflowers"

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #2 : 15/10/07, 11:11 »
0

Louis Anquetin -"The gust of wind on the Seinebrücke"


Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #3 : 15/10/07, 11:11 »
0


Knud Erik Larsen-"Sewing young woman at the window"


Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #4 : 15/10/07, 11:11 »
0

Jules Bastien-Lepage -"All Souls' Day day"

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #5 : 15/10/07, 11:11 »
0

Joseph Wopfner -"Painter on the Chiemsee shor"

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #6 : 15/10/07, 12:12 »
0


Gustav Heinrich Münch-Mannheim -"Cluster of trees in the sun haze"Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #7 : 15/10/07, 12:12 »
0


Giovanni Giacometti -"Winter in Stampa"

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #8 : 15/10/07, 12:12 »
0

  Franz Marc -  "Kuajt e medhenj boje-qielli"

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #9 : 15/10/07, 12:12 »
0


Eugen von Kahler -"The love garden"

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #10 : 15/10/07, 12:12 »
0

   Edouard Vallet -"Sleeping women"

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #11 : 15/10/07, 12:12 »
0

Christian Landenberger -"Evening at the Ammersee"

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #12 : 15/10/07, 12:12 »
0

Charles Marion Russell -"Cowboys when capturing a herd"

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #13 : 15/10/07, 12:12 »
0

      Boris Michailowitsch Kustodiew -"Russian fair"

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #14 : 15/10/07, 12:12 »
0

  August Macke -  "Una viuzza a Tunisi"


Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #15 : 18/10/07, 12:12 »
0

Hermann Hesse -''Gehöfte am Weinberg''

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #16 : 18/10/07, 12:12 »
0


János Nagy-Balogh -"Potato harvest"


Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #17 : 18/10/07, 12:12 »
0


Paul Serusier -"Quiet life at the window"

Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #18 : 18/10/07, 12:12 »
0

Egon Schiele -"Lying II"


Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #19 : 18/10/07, 12:12 »
0

Edvard Munch -"The Scream"
Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #20 : 18/10/07, 12:12 »
0


Albert Weisgerber -"English garden in Munich"


Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #21 : 25/11/07, 13:01 »
0

"Waterliles"- Schmidt 'Rottluf


Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Mystica
üBeR aLLeS :D
Administrator
Dore e Vjeter
*****
Jo Ne Linje Jo Ne Linje

Gjinia: Femer
Postime: 7887


cogito, ergo sum

Respekt: 0

Profili WWW
« Pergjigju #22 : 28/11/07, 11:11 »
0


Alexei Jawlensky-  "Symphony in rose"Identifikuar

~Po u zgjove ne mengjes dhe nuk e pe diellin ,ose dielli je ti, ose ti ke vdekur~
Faqe: [1]
  Printo  
 
Shko te: