Permes simbolizmit.

Permes simbolizmit.

(1/5) > >>

Mystica:
Simbolizmi ne letersi ndryshon shum nga ai ne art dhe pse te dy bashkohen ne nje sere pikash. Ne pikture simbolizmi ishte vazhdimi i disa tendencave mistike ne traditen Romantike, ne te cilat perfshinte artiste si Caspar David Friedrich, Fernand Khnopff dhe John Henry Fuseli  dhe ishte me shum e lidhur ngushte me vetndergjegjesimin e erret individual te Levizjes Dekadente. Ka grupe jo te ngjashme e te ndryshme piktoresh simboliste e artisteve vizuale ndermjet te cileve spikasin emra si Gustave Moreau, Gustav Klimt, Odilon Redon, Pierre Puvis de Chavannes, Henri Fantin-Latour, Edvard Munch, Félicien Rops, Jan Toorop.

"The death of the gravedigger"- Carlos Schwabe


Mystica:

''Sonata of the Sea Finale'' -  Mikalojus Konstantinas Čiurlionis


Mystica:
Piktoret simboliste shpreheshin duke nderthurur  mitologjine dhe endrren permes gjuhes vizuale te shpirtit. Pikturat e tyre evokonin nje bote statike qetesie. Simbolet e perdorura nuk I referohen emblemave te ikonografive por ishin dicka intensivisht me personale, private, obskure dhe ambige. Me shum 1 filozofi se sa nje stil okult arti, keta piktore influencuan ne levizjen “Moderniste” dhe “Les Nabis”.

Mystica:

"The Sphinx, or, The Caresses" - Fernand Khnopff

Mystica:
"The Wounded Angel "- Hugo Simberg


Navigation

[0] Message Index

[#] Next page