Gazeta Shqiptare Online

| Nr. 5293 Viti XVIII
ONLINE
aa|| Kerko:a   
|| Faqet e Gazetës
   EDITORIAL
   Faqe 2-3
   Faqe 4-5
   Faqe 6-7
   Faqe 8-9
   Faqe 10-11
   Faqe 12-13
   Faqe 14-15
   Faqe 16-17
   Faqe 18-19
   Faqe 20-21
   Faqe 22-23
   Faqe 24-25
   Faqe 26-27
   Faqe 28-29
   Faqe 30-31
   MILOSAO
   BLUETOOTH

|| Bluetooth në PDF
 
Lista e plotė, emrat e emigrantėve nė Amerikė
» Dėrguar mė: 25/07/2011 - 09:20
Lajme te ngjashme
Era Istrefi nis karrierėn nė Amerikė
• Datë: Oct 25, 2014


Gazeta Shqiptare po riboton sot të plotë listën që ajo ka siguruar me emrat e shqiptarëve që kanë emigruar para vitit 1930 në Amerikë. Lista e emigrantëve u botua në 3 numra të "Gazetës" gjatë javës së kaluar dhe pas shumë kërkesave të lexuesve ajo vjen përsëri në 4 faqe speciale. Lista e përmbledhur përmban rreth 1.700 emra por numri i shqiptarëve që kanë emigruar në SHBA para vitit 1930 është shumë më i madh. Ne i kërkojmë ndjesë mjaft lexuesve që nuk i kanë gjetur emrat e të afërmve të tyre në listën tonë. Ne kemi bërë maksimumin, pra kemi botuar aq emra sa kemi mund të sigurojmë.
Duke u kthyer tek emigracioni, valët më të fuqishme të tij u përkasin viteve 1904-1905 dhe 1909-1912, vite këto të karakterizuara nga tensione të forta politike të krijuara nga ngjarje që sollën shpalljen e pavarësisë, si dhe vitet 1913-1914, veçanërisht vera e vitit 1914 kur Shqipëria e jugut u pushtua prej ushtrisë greke. Në këtë periudhë shqiptarët vijonin të ishin shtetas të Perandorisë Osmane dhe shkonin në Amerikë me pasaporta osmane, prandaj edhe në listat e emigracionit të zyrave amerikane ata figuronin si shtetas osmanë. Sipas agjencisë emigrantët.com, para Luftës së Parë Botërore, shqiptarët kanë emigruar në Amerikë për shkak të kushteve të rënda ekonomike, shqetësimet politike, ose për t'i shpëtuar rekrutimit ushtarak të ushtrinë turke.
(emrat mund ti lexoni ne Gazeta Shqiptare ne pdf)
Printo Dėrgo me e-mail
 
 

Ndalohet rreptësisht prodhimi i faqes ose një pjese të saj pa kërkuar një leje të shkruar.
Copyright 2012 GAZETA SHQIPTARE
Përdorimi i lajmeve mund të bëhet duke përmendur burimin, nëse jo, kjo është një shkelje e të drejtave.