Gazeta Shqiptare Online

| Nr. 5293 Viti XVIII
ONLINE
aa|| Kerko:a   
|| Faqet e Gazetës
   EDITORIAL
   Faqe 2-3
   Faqe 4-5
   Faqe 6-7
   Faqe 8-9
   Faqe 10-11
   Faqe 12-13
   Faqe 14-15
   Faqe 16-17
   Faqe 18-19
   Faqe 20-21
   Faqe 22-23
   Faqe 24-25
   Faqe 26-27
   Faqe 28-29
   Faqe 30-31
   MILOSAO
   BLUETOOTH

|| Bluetooth në PDF
 
Tirana, qyteti mė i zhurmshėm i vendit
» Dėrguar mė: 23/04/2013 - 23:51
Lajme te ngjashme
Defekt nė tubacionin e Shėn Mėrisė, disa zona tė kryeqytetit pa ujė
• Datë: Nov 20, 2014
Ermelinda Hoxhaj

Ndotja akustike në kryeqytet është disa herë më e lartë sesa standardi i Bashkimit Evropian. Në disa zona në kryeqytet dhe kryesisht tek sheshi "Ataturku", i cili njihet si kryqëzimi i '21 Dhjetorit' dhe 'Zogu i Zi', niveli i ndotjes shkon në 80 decibel, nga 35 deri në 50 decibel që është norma e lejuar evropiane. Ndotje të lartë akustike ka edhe në disa zona të tjera ku qarkullimi i automjeteve është i lartë. Një element tjetër që rrit nivelin e ndotjes akustike janë lokalet e natës, të cilët jo vetëm që qëndrojnë hapur thuajse gjatë gjithë natës, por nuk respektojnë as parametrat e izolimit. Sipas specialistëve në Ministrisë së Mjedisit nga rreth 100 lokale nate që ka kryeqyteti me muzikë live vetëm 10 prej tyre respektojnë normat. Ndaj gjatë kontrolleve të ushtruara janë gjobitur rreth 50 lokale, ndërsa për 15 prej tyre është vendosur pezullim aktiviteti. Alfred Deshati kreu i Kontrolleve në Ministrinë e Mjedisit ka bërë të ditur se problemet më të madha përsa i përket ndotjes akustike janë në Tiranë, dhe kjo jo vetëm nga lokalet e natës, por edhe nga zhurmat që shkaktohen nga automjetet si dhe boritë e tyre. Ku zona më problematike për sa u përket zhurmave të mëdha është zona e ish-Bllokut, ku lokalet edhe gjatë orëve të vona të natës e mbajnë muzikën në "kup të qiellit". Ndër të tjera ai ka sqaruar se janë me dhjetëra ankesa që vijnë nga qytetarët për problemet me zhurmat, të cilat shpesh nuk kanë të bëjnë vetëm me lokalet e natës, por edhe me zhurmat e gjeneruara nga lokalet apo dyqanet e ndryshme që janë poshtë pallateve, apo edhe nga klinikat private sidomos ato dentare që shkaktojnë ndotje të lartë për banorët e pallateve. "Në asnjë vend në Tiranë nuk ka një tabelë që të ndalohen boritë e makinave, të cilat shpesh janë aq të shumta sa janë të papërballueshme nga qytetarët. Por veç sinjalistikës rrugore duhet edhe një ndërgjegjësim i vetë drejtuesve të automjeteve",-sqaron Deshati. Sipas tij është turp që në kryqëzimin e spitaleve shoferët e automjeteve tu bien pafund borive, pasi aty ka pacientë që luftojnë me jetën.
STUDIMI
Nga monitorimi më i fundit i zhurmave urbane në vend, Instituti i Shëndetit publik ka konstatuar se Tirana është një ndër qytetet më të zhurmshme, i cili ka zhurma jo vetëm ditën, por edhe natën. Matjet janë bërë në ato pjesë të qytetit ku ka kryqëzime të rëndësishme dhe zona të banuara, ku ka rezultuar se zhurmat arrijnë disa fish më të larta se normat e lejuara. Shkak, sipas studimit të Institutit të Shëndetit Publik, në këtë rast bëhet qarkullimi i mjeteve të rënda, sidomos betonieret që shërbejnë për transportin apo përpunimin e materialeve të ndërtimit, si dhe krijimi i trafikut. Në ketë rast rekordi i zhurmave krijohet në zonat e zhvilluara urbane. Instituti i Shëndetit Publik e ka cilësuar Tiranën si metropoli i zhurmave, duke qenë se nga matjet që u janë bërë zhurmave, ka dalë se ndotja akustike në kryeqytet është rreth 15 herë më e lartë se standardet e vendeve të Evropës. Duke iu referuar monitorimit më të fundit të bërë në tetë qytete, konstatohet se Tirana është qyteti me ndotje të lartë akustike, me nivele që arrijnë deri në 74 dB (decibel) në kryqëzime të rëndësishme dhe se nga këto nivele janë prekur një pjesë e rëndësishme e popullatës. Në krahasim me qytetet e tjera, Tirana jo vetëm që renditet i para për sa i përket nivelit të lart të ndotjes akustike gjatë ditës, por edhe gjatë natës. Gjithashtu sipas specialistëve të Institutit të Shëndetit Publik, Tirana vazhdon të jetë qyteti më i zhurmshëm dhe vlerat nuk shkojnë asnjëherë drejt rënies, por drejt rritjes. Sipas këtij studimi, faktorët që ndikojnë në rritjen e ndotjes akustike janë: lëvizje parazitare, mungesa e parkimeve, lëvizja e automjeteve të rënda pa kriter dhe mungesa e rrugëve dytësore, që të bëj lehtësimin e qarkullimit të automjeteve nëpër rrugët e kryeqytetit.
Printo Dėrgo me e-mail
 
 

Ndalohet rreptësisht prodhimi i faqes ose një pjese të saj pa kërkuar një leje të shkruar.
Copyright 2012 GAZETA SHQIPTARE
Përdorimi i lajmeve mund të bëhet duke përmendur burimin, nëse jo, kjo është një shkelje e të drejtave.