Gazeta Shqiptare Online

| Nr. 5293 Viti XVIII
ONLINE
aa|| Kerko:a   
|| Faqet e Gazetës
   EDITORIAL
   Faqe 2-3
   Faqe 4-5
   Faqe 6-7
   Faqe 8-9
   Faqe 10-11
   Faqe 12-13
   Faqe 14-15
   Faqe 16-17
   Faqe 18-19
   Faqe 20-21
   Faqe 22-23
   Faqe 24-25
   Faqe 26-27
   Faqe 28-29
   Faqe 30-31
   MILOSAO
   BLUETOOTH

|| Bluetooth në PDF
 
Ballkani intensifikon bashkėpunimin ushtarak dhe tė shėrbimit informativ
» Dėrguar mė: 29/05/2013 - 06:59
Nga: ALEKSANDAR PAVLEVSKI

Zyrtarë të Ministrisë së Mbrojtjes dhe Forcës së Sig urisë diskutuan mbi mënyrat për të punuar së bashku për të luftuar terrorizmin, krimin e organizuar e për të parandaluar konflikte ndëretnike, në një konferencë të kohëve të fundit në Shkup. Udhëheqës të lartë ushtarakë e të shërbimeve informative nga Maqedonia, Shqipëria, Bosnjë dhe Hercegovina, Bullgaria, Greqia, Kosova, Mali i Zi, Sllovenia, Italia e zyrtarë të NATO-s u mblodhën për takimin e tretë të Shefave të Mbrojtjes/Shërbimit Informativ të Ballkanit Perëndimor.
“Nga takimi mund të përfundoj se sistemi i sigurisë duhet të perceptohet si një organizëm i gjallë që duhet t’i përshtatet mjedisit ekzistues”, - tha për ”SETimes”, Sasho Stefanovski, sekretar i shtetit në Ministrinë e Mbrojtjes të Maqedonisë.
“Bashkëpunimi rajonal midis shërbimeve të ushtrisë e informative është me një rëndësi të madhe, që do të japë sisteme të përmirësuara të Ballkanit Perëndimor”, - tha ai. “Në takim, diskutimet u drejtuan ndaj bashkëpunimit të mëtejshëm, përmirësimit të atyre ekzistuese, por gjithashtu, gjetjes së mënyrave të reja për të shkëmbyer informacion midis shërbimeve.”
Blagoja Markovski, një ish-kolonel i Ushtrisë Maqedonase dhe president i OJQ-së Forumi i Sigurisë i Ballkanit, tha për ”SETimes” se konferenca si ajo në Shkup “duhet të bëhen më të zakonshme.”
Konferenca e parë e tillë u zhvillua dy vjet më parë dhe tjetra është planifikuar për në 2014.
“Çështja është se si të shkëmbehet me efektshmëri informacioni për të ndihmuar përpjekjet e përbashkëta në luftën kundër terrorizmit e kërcënimeve kundër vendeve rajonale, por gjithashtu për të ruajtur sigurinë e shtetasve. Bashkëpunimi rajonal në sektorët e mbrojtjes, policisë e shërbimit informativ është kyçi i suksesit në luftën kundër terrorizmit e krimit”, - tha Markovski.
Aleksandar Radiç, një analist ushtarak-politik nga Beogradi dhe ish-këshilltar i qeverisë serbe, tha për ”SETimes” se ndikimi i përpjekjeve të përbashkëta është i rëndësishëm.
“Informacioni do të shkëmbehet me shpejtësi dhe do të veprojë me efektshmëri ndaj çdo problemi të mundshëm. Besoj se Ballkani duhet t’i trembet më shumë krimit të organizuar e konfliktit etnik sesa terrorizmit botëror... Krimi i organizuar dëmton të gjitha shoqëritë tona dhe është një parakusht për përhapjen e varfërisë e pakënaqësisë në vendet tashmë të varfra”, - tha Radiçi.
Ai tha se parandalimi i konfliktit etnik është një shqetësim më i rëndësishëm sesa gjuetia e terroristëve.
“E them këtë, sepse jam i sigurt se konflikte etnike të tilla mes nesh mund të shkaktojnë shumë më tepër viktima e shkatërrim, që do të llogaritej në qindra e mijëra më shumë sesa çdo veprim terrorist”, - tha Radiçi.
Shefi i Shtabit i Maqedonisë, Gjeneral Major Goranco Koteski vuri në dukje bashkëpunimin e shkëlqyeshëm në fushën e mbrojtjes e sigurisë në rajon, veçanërisht atje ku është integruar brenda Grupit Adriatik, si një model për bashkëpunimin e përgjithshëm në të gjitha segmentet e sigurisë rajonale.
Ai iu referua bashkëpunimit brenda shërbimit informativ ushtarak lidhur me kërcënimet e sigurisë, duke theksuar se shkëmbimi i informacionit do të ndihmojë në forcimin e përpjekjeve të përbashkëta në luftën kundër terrorizmit dhe kërcënimeve kundër shteteve.
Endrju Bogdanovski, një analist i “Analytics” në Shkup, tha se nxitja e bashkëpunimit rajonal ushtarak e të sigurisë është një hap i domosdoshëm ndaj një reagimi rajonal ndaj kërcënimeve të përbashkëta dhe sinjalizon se besimi midis vendeve po rritet.
“Lidhur me këtë, vende si Maqedonia, Kroacia e Shqipëria mund të ofrojnë përvojën e tyre në kontributin në operacionet paqeruajtëse e mbrojtjen kombëtare”, - tha Bogdanoviçi për ”SETimes”.
Printo Dėrgo me e-mail
 
 

Ndalohet rreptësisht prodhimi i faqes ose një pjese të saj pa kërkuar një leje të shkruar.
Copyright 2012 GAZETA SHQIPTARE
Përdorimi i lajmeve mund të bëhet duke përmendur burimin, nëse jo, kjo është një shkelje e të drejtave.