Menu Krye Të Fundit | Shqipëria |

Nga Luan MALLTEZI Të gjithë kemi dëgjuar për luftërat për liri që kanë bërë në vitet ’60 të shekullit të kaluar popujt kolonialë. Pas fitores së lirisë kemi shpresuar se këto vende do të shkonin para, por nuk ka ndodhur kështu; disa prej tyre sot janë në luftë civile?!...

Nga Flutura AÇKA Ku jeni mi, gra, që i keni lënë këto vajza vetëm të luftojnë për ju. Prapë dajak do hani, prapë do t’ju vrasin, sa kohë nuk e mbroni veten. Duhet të ishit me mijëra, vetëm kështu ligji do të ndryshonte në favorin tuaj. Një ligj që...

Nga Fatmira NIKOLLI Ikën Gudar Beqiraj si kryetar e vihet nënkryetar, ikën Muzafer Korkuti nga nënkryetar dhe vjen si kryetar. Ikën Korkuti vjen Beqiraj, ikën Beqiraj vjen Korkuti. Rotacioni i dy emrave në funksionet drejtuese të Akademisë së Shkencave prej vitit 2009 është ndjekur më së paku, me nënqeshje....

Nga Luan RAMA Në nëntor të vitit 1972, një ditë pasi kishte mbyllur punimet në Tiranë Kongresi i Drejtëshkrimit të Gjuhës Shqipe, u themelua Akademia e Shkencave të Shqipërisë prej një grupi shkencëtarësh elitarë, prej atyre emrave të nderuar e gjithaq të ndritur të shkencës e kulturës tonë kombëtare....

Nga Shaban MURATI Kam shkruar në librat e mi që kombi shqiptar ka humbur shumë pjesë fizike të tij gjatë aksidenteve të historisë. Por, kam theksuar gjithashtu se në kohërat e reja demokratike, që kanë ardhur në Ballkan e në Europë, është detyra e shtetit dhe e kombit për...

Nga Pëllumb KARAMETA Në këtë fillim viti shkollor, po ndaj me kolegët e mi dhe të interesuarit disa ide rreth nxënies në institucionet arsimore. Pasi mendoj se veç kujdesit për ta përzgjedhur dhe organizuar brendinë e shkollimit, do duhet të familjarizohemi më shumë me idenë e shkollimit që të...

Nga Ervin SALIANJI Pooooo zgjedhjet jane problemi, vota e lirë êshtë drama, këtë kemi thënë, për këtë lëshojmë britma dhe japim fakte, për këtë kemi bërê beteja dhe bëjme thuajse cdo ditë. Nga deformimi i vullnetit tè zgjedhësve qofshin me shkollê apo jo, të varfer apo të pasur, studentë apo...

Nga Ivan KRASTEV “Njeriu priret ta shohë rendin në të cilin jeton, si të natyrshëm”, shkruante Czeslaë Milosz në vitin 1951, duke përmbledhur përvojën tragjike të brezit të luftës në Evropë. Më tej ai shkruan: “Shtëpitë përgjatë të cilave ai kalon rrugës për në punë duken më shumë si...

Nga Azgan HAKLAJ Kullat shqiptare që shënuan historinë e kombit “Lahuta e Malësisë”, këngët e para të, së cilat u botuan në vitin 1907, është cilësuar nga studiuesit shqiptarë dhe të huaj, si “Iliada shqiptare”. Ajo e vendos krijuesin e saj, Gjergj Fishtën në panteonin e kulturës, letërsisë dhe...

Nga: Moikom Zeqo Lexoj në Biblia Sacra, në latinisht, Epistola Pauli Apostoli “Ad Corinthios secunda” (12,7): “Et ne magnitudo revelationum extollat me, datus est mihi stimulus carnis meae angelus Satanae, qui me colophizet”. Në shqip kuptimi është: “Dhe për arsye të zbulesave madhështore mu dha një thumb në mish...

Nga Artan FUGA Letër zotit Edi Rama, kryeministër! Ndaleni katrahurën e 4 shtatorit në Akademinë e Shkencave! I nderuar zoti Kryeministër Edi Rama, Po Ju drejtohem me këtë letër publike për të tërhequr vëmendjen Tuaj rreth problemeve akute të grumbulluara në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë, si edhe në...

Nga Mero BAZE Vrasja makabre e ish- gruas nga babai i fëmijëve të saj, ka ngjallur një valë zemërimi dhe patetizmi kundër drejtësisë dhe pafuqisë së shoqërisë sonë për ta ndalur këtë plagë. Është një ritual që përsëritet pas çdo tragjedie dhe do të vazhdojë të përsëritet. Shto këtu...

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.