Menu Krye Të Fundit | Shqipëria |

Kulturë/ Afreskeve të Onufrit u zbehen ngjyrat në Shelcan të Elbasanit (Foto)

7-24-600x360

Nga BIRN
Kisha e Shën Kollit në Shelcan të Elbasanit, ku prej vitit 1554 muret zbukurohen nga afresket e piktorit të famshëm Onufri, ka pësuar vitet e fundit dëmtime të konsiderueshme duke vënë në rrezik afresket e rralla.

Muraleve bizantine me ngjyra të ndezura të Onufrit po u humbet madhështia, ndërsa kisha e shpallur në vitin 1948 si monument kulture duket se është lënë në harresë.

Historianët besojnë se afresket e Kishës së Shën Kollit, në fshatin Shelcan, 7 kilometra në lindje të Elbasanit janë një dëshmi e qartë e zhvillimeve social-ekonomike të kësaj zone në shekullin e XVI.

Onufri është i njohur si piktori më i madh ikonograf i Shqipërisë.

Kisha e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi

Kisha e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi via BIRN

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi via BIRN

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi via BIRN

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi via BIRN

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi via BIRN

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi via BIRN

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi via BIRN

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi

Afresket në kishën e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi via BIRN

Kisha e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi

Kisha e Shën Kollit në fshatin Shelcan të Elbasanit. Foto: Florenc Elezi via BIRN


Komente ( 5 )

 • shqyptaret e sotem jane islamike,
  emrinqe mbajne eshte koti,, rene
  duhet ndruar se nuk i pergfaqeson
  sepse shqyptare jane gjith ortodokset e botes.
  Dhe mos na derdelisin se feja e shqyptaret eshte shqyptarisa,
  se kjo eshte vetem nje shprehje letrare,
  dhe ket e dine mongploided qe na zune deren.

 • Duhet ti boni me xham e ti mbroni! Me keto te merrat Ministria jo me hedhje te sh.rres me kallam…

 • O mister Antenati, ne ketu kemi qene ketu do jemi, lindje perendim njerzit e kane nda se nje diell na sheh. Ti qenke nje koqe kandari ose katundari. Nese fete kane kane kundershtime e zghidhin ata e jo njerzit. Cdo fe perfaqeson nje kulture por jo nacionalitetin. Neve sjemi Grek qe thone o orthodox ose sje grek. Neve respektojm kisha dhe xhamia por feja jone eshte shqiptaria.

 • po te germosh nje thua dhe ne kete toke gjen vetem kristianizem. jeshte nga shqiperia shqipfolsat arabo-islamik. shqiperia i perket perendimit

  • Jam dakort me ty vetem te fjala (jasht shqipfolesat) po se per kristianizem dhe shqiperia na i perket perendimit nuk te pranoj ne kete pik, SHQIPERIA I PERKET VETEM SHQIPTARVE qofshin ata musliman apo te krishter.Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.