Menu Krye Të Fundit | Shqipëria |

Të përbashkëtat e shkencës me diplomacinë në shekullin e 20-të

Accelerating science

Çfarë mund të ketë të përbashkët fizika bërthamore me diplomacinë? Në fillim, secili mendon absolutisht asgjë. Megjithatë, një ekip ndërkombëtar i historianëve dhe sociologëve, të kryesuar nga Shkolla e Matematikës Aplikative dhe Shkencave Natyrore të Universitetit Teknik Kombëtar të Athinës (NTUA), kanë provuar se shkenca dhe diplomacia bashkëjetojnë në mënyrë harmonike gjatë shekullit të 20-të.

Znj. Kavaliotissa, Profesoreshë e Historisë, Sociologjisë dhe teknologjisë në Shkollën e Matematikës së Aplikuar dhe Shkencave Fizike të Universitetit Teknik Kombëtar të Athinës, Maria Redetzi, si kreu i ekipit të NTUA në Programin Evropian të Diplomës InSciDe, duke folur për Agjencinë Kombëtare të Lajmeve Ana-MPA ka thënë se “diplomacia shkencore mund të jetë një mjet i rëndësishëm në adresimin e çështjeve të sigurisë në nivel kombëtar dhe global dhe ta shndërrojë Bashkimin Evropian në një shtyllë të fuqishme në hartën gjeopolitike të botës.”

“Diplomacia shkencore, përdorimi i shkencës dhe i teknologjisë si një mënyrë alternative për të ushtruar diplomacinë,” vëren Znj. Rededzi, “është një term shumë i vonët në fjalorin e politikës evropiane dhe jo vetëm. U prezantua vetëm në vitin 2008 kur Shoqata Amerikane për Zhvillimin e Shkencave krijoi qendrën e parë të Diplomacisë Shkencore në Uashington, duke formalizuar në mënyrë efektive një traditë të gjatë amerikane të përfshirjes së shkencëtarëve në politikë dhe diplomaci”.

Që në fillim të vitit 1945, një ekip shkencëtarësh veteranë, drejtuar nga natyralisti Robert Oppenheimer, i cili mori pjesë në Programin Sekret të Manhatan-it (programi sekret amerikan i bombës atomike) u përpoq të bindë qeverinë amerikane se siguria globale varej nga kontrolli i armëve bërthamore.

Gjithashtu nuk është sekret që gjatë Luftës së Ftohtë, dhe sidomos pas krijimit të organizatave shkencore botërore dhe ndërkombëtare, diplomacia shkencore, megjithëse nuk është quajtur si e tillë, luan një rol të madh në negociatat diplomatike ndërkombëtare për de-nuklearizimin dhe kontrollin e materialeve të zbërthyeshëm.

Themelimi i Organizatës Evropiane për Kërkimin Bërthamor, e njohur si CERN në vitin 1954, do të përbëjë përgjigjen evropiane për zhvillimin e shpejtë të operacioneve fizikisht të larta energjetike të Amerikës dhe zbatimin e parë të praktikave diplomatike shkencore midis 12 vendeve, përfshirë Greqinë, të cilët negociuan dhe nënshkruan rekomandimet e nevojshme të Organizatës.


Komente ( 2 )

 • Merr euro e gri sallate jane keto studimet greket. Ne vend ye bejne ndonje gje te hajrit merren me budalliqe.

 • Ky term “Diplomaci Shkencore” eshte nje termat me te pa-kuptimta

  Lidhja e Shkences me Diplomacin eshte xeroooooo si term
  Shkenc = studim sistematik te disiplinuar dhe praktis
  Objektivi,fusha e studimit,informacioni
  Shkenca bazohet ne FAKT

  Diplomaci = takt ose nje njeri qe din me fol kur ceshtjet jan delikate

  Lidhja e krijuar Diplomaci Shkencore shembull i marr nga armet Berthamore nuk mund te quhet diplomaci shkencore

  Shkenca ka per detyre te paraqes Faktet,.ngaqe aty e ka prejardhjen

  Diplomacia eshte takt,..eshte politik,..eshte Seduction ne axhenden qe paraqet per nje konpromis

  Bazimi ne FAKT i Shkences ,..nuk e lejon termin Diplomaci si Seduction or takt ne axhende si nje lidhje mes tyre

  Dhe per mendimin tim Sociologet,Historianet,shkolla e matematikes,shkencave natyrore,dhe universiteti i teknik i Athines ja kan fut kot pa lidhje

  Lidhja mes Faktit dhe taktit nuk qendron .
  Zbukuroje ,pispillose ,..Fakti eshte Fakt

  Shkenctaret kur vjen puna tek faktet nuk bejne konpromis

KOMENTO

*E-mail nuk do te publikohet.
Komenti juaj do publikohet brënda 3 orëve , nëse përdorni fjalor ofendues , komenti nuk do të publikohet nga moderatori .


Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.