Popullsia e Polonisë do të bjerë në 37,9 milionë në vitin 2026 nga 38,3 milionë që janë aktualisht, sipas parashikimeve të Ministrisë polake të Financave.

Në analizën e saj të faktorëve makroekonomikë që do të formësonin të ardhurat e ardhshme të Fondit të Sigurimeve Shoqërore (FUS), Ministria e Financave ka supozuar një rritje të normës së lindshmërisë nga 1,38 në 2021 në 1,41 në 2026.

Megjithatë, analistët e ministrisë shohin se popullsia e vendit po tkurret me nën një milion banorë.

Ata vunë re se popullsia në moshë pas punës, e përbërë nga burra të moshës 65 vjeç e lart dhe gra të moshës 60 vjeç e lart, do të rritet me gati 0,7 milionë, ndërsa popullsia në moshë pune do të ulet me mbi 0,7 milionë.

“Në vitin 2021, për çdo 1 000 persona në moshë pune janë 390 persona në moshë pas punës dhe 698 persona në moshë jopune. Megjithatë, në vitin 2026 do të ketë 434 persona në moshë pas punës dhe 737 persona në moshë jopune për 1 000 persona në moshë pune”, përfundojnë analistët.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb