Aktakuza e rishikuar e Prokurorisë Speciale të Hagës hedh pretendime se një sërë krimesh të ndryshme janë kryer në zonat e veriore të Shqipërisë në periudhën mars 1998- shtator 1999.

Sipas paraqitjes në aktakuzën e rishikuar, e cila vetëm një ditë më parë u publikua e plotë me 235 faqe nga Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hagë, por që është deklaruar më datën 26 tetor, thuhet saktësisht se

”Më konkretisht, Prokuroria Speciale pretendon se krimet e persekutimit (Pika 1), 19 burgime / paraburgime arbitrare (Pikat 2 dhe 3), 20 veprime të tjera çnjerëzore / trajtim mizor (Pikat 4 dhe 5), 21 tortura (Pikat 6 dhe 7), 22 vrasje (Pikat 8 dhe 9) 23 dhe zhdukja me forcë e personave (Pika 10) 24 u kryen gjatë periudhës së paku nga Marsi 1998 deri në Shtator 1999 (“Periudha e Padisë”) 25 në Kosovë dhe në zonat e veriut të Shqipërisë. Sipas Prokurorisë Speciale, të dyshuarit kanë përgjegjësi penale individuale duke kryer, ndërmjet të paktën mars 1998 deri në shtator 1999, pjesëmarrje në një ndërmarrje të përbashkët kriminale (në format e saj themelore dhe të zgjeruara) 27 dhe / ose duke ndihmuar dhe mbështetur krimet nën Pikat 1-10.’‘- shkruhet në dosje.

  • foto galeri

Saktësisht Prokuroria Speciale ngre dyshime të forta se këto krime kanë ndodhur në zonat e Kukësit dhe Hasit. Së bashku në Kosovë dhe zonat veriore të Shqipërisë, Prokuroria Speciale e Hagës dyshon se janë kryer të paktën krime ndaj 392 individëve.

Më imtësisht, një akuzë më vete është ajo e maj-qershor 1999, ku ish-liderët e UÇK akuzohen se në ish-fabrikën e metaleve të Kukësit kanë paraburgosur 12 individë, të cilët u arrestuan dhe ruheshin në periudha të ndryshme kohore. Po ashtu ka pretendime se ish-anëtarët e UÇK edhe kanë vrarë në ish-fabrikën e metaleve në Kukës.

”Gjyqtari i procedurës paraprake konstaton se materiali mbështetës tregon se ndërmjet Maj dhe Qershor 1999, të paktën 12 individë u morën në paraburgim nga UÇK-ja anëtarët dhe u mbajtën në dhoma të mbrojtura me dritare të mbyllura në Kukës, Fabrika e metaleve, në Shqipëri.Të arrestuarit në fjalë u vunë në pranga dhe i shoqëronin në tualet. Ata qëndruan në paraburgim në periudha të ndryshme kohore.”– thuhet në dokument.

  • foto galeri

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb