Grupi për të drejtat e njeriut Amnesty International tha të hënën se do të mbyllë dy zyrat e tij në Hong Kong këtë vit, duke u bërë organizata më e fundit joqeveritare që pushon operacionet në mes të një goditjeje ndaj mospajtimit politik në qytet.

Grupi tha se zyra e tij lokale në Hong Kong do të mbyllet këtë muaj dhe zyra e tij rajonale do të mbyllet deri në fund të vitit, me operacionet e zhvendosura në zyra të tjera në rajonin Azi-Paqësor.

“Ky vendim, i marrë me zemër të rëndë, është nxitur nga ligji i sigurisë kombëtare të Hong Kongut, i cili e ka bërë efektivisht të pamundur për organizatat e të drejtave të njeriut në Hong Kong të punojnë lirshëm dhe pa frikë nga hakmarrjet serioze nga qeveria,” tha Anjhula Mya Singh Bais, kryetar i bordit të Amnesty International, në një deklaratë.

Shumica e aktivistëve të shquar pro-demokracisë të qytetit janë arrestuar për pjesëmarrje në asamble të paautorizuara dhe dhjetëra organizata politike dhe sindikata e kanë ndërprerë punën për shkak të shqetësimit për sigurinë e anëtarëve të tyre sipas ligjit të sigurisë.

Në një raport të qershorit, Qendra për Ligjin Aziatik të Universitetit Georgetown tha se Ligji i Sigurisë Kombëtare pasqyron legjislacionin në Kinën kontinentale që kufizon fort kontaktet midis organizatave joqeveritare vendore dhe ndërkombëtare dhe kërcënon aktivistët me burgim për gjoja bashkëpunim me forcat e huaja.

“Është shqetësuese – dhe në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare – të shohësh ligjin e “sigurisë kombëtare” të Hong Kongut në mënyrë të ngjashme duke mbytur shoqërinë civile dhe fjalën e lirë në territor”, tha Sophie Richardson, drejtoreshë e Kinës në organizatën joqeveritare Human Rights Watch.

“Shkalla e mbikëqyrjes dhe ndalimet e paqarta të Ligjit të Sigurisë Kombëtare i bëjnë kontaktet mes njerëzve të Hong Kongut dhe atyre jashtë territorit që mund të jenë subjekt i ndjekjes penale, në mënyrë që shkëmbimi i informacionit të pengohet,” tha ajo.

Kritikët në Hong Kong thonë se Ligji i Sigurisë Kombëtare gërryen liritë, si ato të shprehjes dhe mbledhjes, që iu premtuan qytetit për 50 vjet kur ish-kolonia britanike iu dorëzua Kinës në 1997.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb