Me rastin e ditës Europiane të Konservimit dhe Restaurimit, Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave prezantoi risinë e re mbi aplikimin online të restaurimit të dokumenteve pranë Laboratorit Qendror të Restaurimit i ristrukturuar dhe riformatuar gjatë vitit 2019 me një metodologji bashkekohore.

Laboratori hapi dyert përtej institucionit të tij, duke bërë të mundur përfshirjen e çdo individi, personi fizik, juridik, privat ose publik.

“Tashmë çdo qytetar te faqja jonë zyrtare restaurim.arkiva.gov.al do të mund të kërkojë restaurimin e dokumenteve nëpërmjet një formulari të thjeshtë ku përfshihet emër, mbiemër, email dhe disa foto të dokumentit që do të ndihmojnë restauratorët përkatës të realizojnë ndërhyrjet restauruese të dokumenteve që marrin në dorëzim me qëllim konservimin, rimëkëmbjen, rehabilitimin, rekuperimin, shpëtimin e dokumenteve me shkallë të ndryshme degradimi”, njofton Arkivi.

Laboratori merret me konservimin dhe restaurimin e llojshmërisë së dokumenteve në suport letër, për ruajtjen e trashëgimisë kulturore e historike të objekteve të së kaluarës, të cilat janë mbartës të qytetërimit njerëzor në funksion të transmetimit të së ardhmes. Restauratorët ruajnë sekretin e përmbajtjes së dokumenteve duke mos dhënë informacione të pa autorizuara.

“Tarifat e restaurimit janë të përcaktuara për çdo ndërhyrje përkatëse duke u bazuar në preventiv materialesh dhe interval kohe. Pergjigje për çdo kërkesë kryhet brenda 2 ditëve pune.
Ftojme çdokënd që ka një letër që koha apo faktorë të tjerë e kanë dëmtuar, të shfrytezoj këtë mundësi që ofron DPA, përmes faqes restaurim.arkiva.gov.al”, thuhet në njoftim.

  • foto galeri
  • foto galeri
  • foto galeri
  • foto galeri

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb