BBC është bllokuar nga identifikimi i një burimi të supozuar të MI5 pasi qeveria fitoi një betejë në Gjykatën e Lartë. Justice Chamberlain vendosi që BBC të përmbahet nga emri i informatorit të supozuar, të njohur si X, për arsye të sigurisë kombëtare, shkruan The Times.

Gjykatësi tha se Suella Braverman, prokurorja e përgjithshme, kishte ofruar “prova bindëse” se historia do të rrezikonte jetën e tij dhe do të dekurajonte të tjerët që të bëheshin burime të inteligjencës.

“Kjo do të shkaktonte dëme materiale në efektivitetin e punës së agjencive të sigurisë dhe inteligjencës dhe, për rrjedhojë, sigurinë kombëtare të MB,” tha ai në një vendim përmbledhës.

BBC kishte argumentuar se X ishte një “ekstremist i rrezikshëm dhe mizogjen” i cili abuzoi fizikisht dhe psikologjikisht dy ish-partnerët, të njohur si Ruth dhe Beth.
Korporata tha se kishte një interes të fortë publik për këtë histori, sepse X kishte përdorur statusin e tij të supozuar si burim i MI5 për të “detyruar dhe tmerruar partneren e tij” dhe se shërbimet e inteligjencës duhet të ishin në dijeni të sjelljes së tij.

Vendimi nuk e bllokon plotësisht BBC-në nga raportimi i historisë. Publikimi mund të vazhdojë pasi të jenë vendosur kushtet e urdhrit, ndoshta javën e ardhshme.

Z. Justice Chamberlain tha se BBC “me qetësi” e përballoi testin për të treguar se akuzat që po kërkonte të transmetonte ishin “serioze dhe kishin një bazë të besueshme provash”. Ai pranoi se vendimi i tij përfaqësonte një “ndërhyrje shumë të rëndësishme në të drejtën e BBC-së për lirinë e shprehjes”.

Një pjesë e seancave u zhvilluan me dyer të mbyllura për arsye sigurie kombëtare. Në asnjë moment në gjykatë të hapur Braverman nuk konfirmoi apo mohoi se subjekti i raportimit të BBC ishte një burim inteligjence.

BBC tha se seancat dëgjimore private dhe pjesët e mbyllura të gjykimit ishin një “largim i rëndësishëm nga parimet e drejtësisë së hapur dhe natyrore”. Ai shtoi se synonte të transmetonte historinë në formë të redaktuar.

Korporata tha: “Ky nuk është gjykimi që ne kishim shpresuar, por është e rëndësishme të kuptojmë se çfarë do të thotë dhe çfarë nuk do të thotë. Ndërsa gjykimi e pengon BBC-në të identifikojë X (duke treguar foton e tij ose duke e emërtuar), ai nuk e pengon BBC-në të raportojë elementët kryesorë të historisë, gjë që ne do ta bëjmë pasi të përcaktohen kufizimet e sakta. Presim që këto kufizime të sqarohen javën e ardhshme.

“Në fund gjykata ka vendosur që identifikimi i X paraqet rrezik për sigurinë e tij dhe sigurinë kombëtare. BBC nuk i di plotësisht arsyet dhe as publiku nuk do t’i dijë plotësisht. Kjo për faktin tepër të pazakontë që një pjesë e konsiderueshme e provave në këtë rast u dëgjuan në një seancë të mbyllur, në të cilën as BBC-ja si palë nuk u lejua të merrte pjesë.

“Arsyet që BBC nuk është në gjendje të identifikojë X janë kryesisht në gjykimin e mbyllur, të cilin ne nuk mund ta inspektojmë. Procedurat sekrete të përdorura në raste si kjo gjithashtu kufizojnë atë që gjyqtari mund të thotë për vendimin e tij në gjykimin publik. Ato janë një largim domethënës nga parimet e drejtësisë së hapur dhe natyrore, siç shprehet vetë gjyqtari.”

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb