Ministrat e Jashtëm të BE-së në një takim në Luksemburg ranë dakord të ngrenë një Mision të Asistencës Ushtarake në mbështetje të Ukrainës (EUMAM Ukraine).

Kështu thuhet në një komunikatë për media të publikuar në faqen e Këshillit të BE-së.

Këshilli ra dakord të krijojë një Mision të Asistencës Ushtarake në mbështetje të Ukrainës (EUMAM Ukraine). Qëllimi i misionit është të kontribuojë në rritjen e aftësisë ushtarake të Forcave të Armatosura të Ukrainës për të kryer në mënyrë efektive operacione ushtarake, në mënyrë që të lejojë Ukrainën të mbrojë integritetin e saj territorial brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht, të ushtrojë në mënyrë efektive sovranitetin e saj dhe të mbrojë civilët.

Vihet re se në përgjigje të kërkesës së Ukrainës për mbështetje ushtarake, EUMAM Ukraine do të ofrojë trajnime individuale, kolektive dhe të specializuara për Forcat e Armatosura të Ukrainës, përfshirë Forcat e tyre të Mbrojtjes Territoriale, si dhe koordinimin dhe sinkronizimin e aktiviteteve të shteteve anëtare që mbështesin ofrimin e trajnimeve.

“Sot ne shtojmë mbështetjen tonë për Ukrainën për t’u mbrojtur nga agresioni i paligjshëm i Rusisë. Misioni i Ndihmës Ushtarake të BE-së do të trajnojë Forcat e Armatosura të Ukrainës në mënyrë që ato të vazhdojnë luftën e tyre të guximshme. EUMAM nuk është vetëm një mision stërvitor, është provë e qartë se BE-ja do të qëndrojë pranë Ukrainës për aq kohë sa të jetë e nevojshme”, tha Përfaqësuesja e Lartë e BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë.

EUMAM Ukraine do të operojë në territorin e shteteve anëtare të BE-së dhe do të ketë selinë e saj operative brenda EEAS në Bruksel për të siguruar koordinimin e përgjithshëm në nivel strategjik. Komandanti i Misionit do të jetë Zëvendës Admirali Hervé Bléjean, Drejtori i Kapacitetit të Planifikimit dhe Sjelljes Ushtarake (MPCC) brenda EEAS.

Mandati i misionit joekzekutiv fillimisht do të zgjasë dy vjet dhe shuma e referencës financiare për kostot e përbashkëta për këtë periudhë do të jetë 106.7 milionë euro. Misioni do të sigurojë koordinimin me aktivitetet dypalëshe të shteteve anëtare në mbështetje të Ukrainës, si dhe me partnerë të tjerë ndërkombëtarë me të njëjtin mendim, dhe do të jetë i hapur për pjesëmarrjen e shteteve të treta.

Siç u raportua, në një takim të Këshillit Evropian në qershor, liderët e vendeve të BE-së i bënë thirrje Këshillit që të punojë me shpejtësi për një rritje të mëtejshme të mbështetjes ushtarake për Ukrainën, duke përfshirë ndarjen e një kësti tjetër të ndihmës financiare për blerjen e armëve, në kuadrin e Mjetit Evropian të Paqes dhe krijimit të një Misioni të Ndihmës Ushtarake të BE-së për të trajnuar personelin e Forcave të Armatosura të Ukrainës.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb