Bashkimi Evropian ka rënë dakord për rregulla novatore për rregullimin e aseteve të kriptove, thanë ligjvënësit e BE-së të enjten, pasi shkatërrimi në bitcoin grumbullon presion mbi autoritetet për të frenuar sektorin.

Në nivel global, asetet e kriptove janë kryesisht të parregulluara, ku operatorëve kombëtarë në BE u kërkohet vetëm të tregojnë kontrolle për të luftuar pastrimin e parave.
Përfaqësuesit nga Parlamenti Evropian dhe shtetet e BE-së përfunduan një marrëveshje mbi tregjet e ligjit të aseteve kripto (MiCA), i cili pritet të hyjë në fuqi rreth fundit të vitit 2023.
“Sot, ne vendosëm rregull në Perëndimin e Egër të aseteve të kriptove dhe vendosëm rregulla të qarta për një treg të harmonizuar,” tha Stefan Berger, ligjvënësi i qendrës së djathtë që drejtoi negociatat në emër të parlamentit.
“Rënia e fundit e vlerës së monedhave dixhitale na tregon se sa shumë të rrezikshme dhe spekulative janë ato dhe se është thelbësore të veprohet,” tha Berger.

MiCA do të jetë regjimi i parë gjithëpërfshirës për kripto-asetet në botë dhe do të përmbajë masa të forta për të mbrojtur kundër abuzimit dhe manipulimit të tregut, shtoi Ernest Urtasun, një ligjvënës i Partisë së Gjelbër në parlament.

Ligji i ri u jep emetuesve të aseteve kripto dhe ofruesve të shërbimeve përkatëse një “pasaportë” për t’u shërbyer klientëve në të gjithë BE-në nga një bazë e vetme, duke përmbushur rregullat për mbrojtjen e kapitalit dhe konsumatorit.
Shtetet e Bashkuara dhe Britania, dy qendra kryesore të kriptove, nuk kanë miratuar ende rregulla të ngjashme.
Asetet e kriptove u vunë nën presion pas rënies së argumenteve TerraUSD dhe luna muajin e kaluar, me kompaninë kryesore amerikane të huadhënies së kriptomonedhave Celsius Network këtë muaj që ngriu tërheqjet dhe transfertat.
Bitcoin ra këtë muaj në rreth 17,600 dollarë dhe po tregtohej rreth 18,900 dollarë të enjten, shumë më poshtë nivelit të tij të fundit të marsit prej 48,200 dollarësh, ndërsa investitorët po humbin infermierët.
Negociatat e së enjtes u fokusuan në çështje të tilla si mbikëqyrja dhe konsumi i energjisë i kriptoaseteve.
“Ne kemi rënë dakord që ofruesit e aseteve të kriptove duhet në të ardhmen të zbulojnë konsumin e energjisë dhe ndikimin mjedisor të aseteve,” tha Berger.
Shtetet e BE-së do të jenë rregullatorët kryesorë për kompanitë kripto, megjithëse mbikëqyrësi i letrave me vlerë të bllokut ESMA do të ketë kompetenca për të ndërhyrë nëse mbrojtja e investitorëve ose stabiliteti financiar kërcënohet, tha ligjvënësi Urtasun.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb