Kompanitë mund të ndalojnë që punonjësit myslimanë të mbajnë shami nën kushte të caktuara, tha gjykata e lartë e Bashkimit Evropian nisur nga dy rastet e sjella nga gratë muslimane në Gjermani, të cilat u pezulluan nga puna pasi filluan të mbanin veshjen islamike.

“Një ndalim për të veshur ndonjë formë të dukshme të shprehjes së besimeve politike, filozofike ose fetare në vendin e punës mund të justifikohet nga nevoja e punëdhënësit për të paraqitur një imazh neutral ndaj klientëve ose për të parandaluar mosmarrëveshjet shoqërore”, tha gjykata.

“Sidoqoftë, ai justifikim duhet të korrespondojë me një nevojë të mirëfilltë nga ana e punëdhënësit dhe, në pajtimin e të drejtave dhe interesave në fjalë, gjykatat kombëtare mund të marrin parasysh kontekstin specifik të Shtetit të tyre Anëtar dhe, në veçanti, kombëtar më të favorshëm dispozitat për mbrojtjen e lirisë së fesë “.

Të dy gratë myslimane – një kujdestare me nevoja të veçanta në një qendër të kujdesit për fëmijët në Hamburg të drejtuar nga një shoqatë bamirësie dhe një arkëtar në zinxhirin e farmacive Mueller – nuk kishin veshur shami kur filluan në punën e tyre, por vendosën ta bënin atë vite më vonë pasi të vinin mbrapa nga pushimi prindëror.

Ata u thanë nga punëdhënësi i tyre përkatës se kjo nuk ishte e lejuar, dhe ishin pezulluar në pika të ndryshme, u tha të vinin në punë pa të ose të vendosnin një punë tjetër, tregojnë dokumentet e gjykatës.

Çështja e hixhabit – shamia tradicionale e kokës e veshur rreth kokës dhe shpatullave – ka ngjallur polemikë në Evropë për vite me radhë dhe ka nënvizuar ndarjet e mprehta për integrimin e muslimanëve.

Në një vendim të vitit 2017, gjykata e BE-së në Luksemburg kishte thënë tashmë që kompanitë mund të ndalojnë stafin të veshë shami islamike dhe simbole të tjera fetare të dukshme në kushte të caktuara. Në atë kohë, kjo kishte shkaktuar një reagim të madh midis grupeve të besimit.

 

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb