Komisioni Evropian propozon krijimin e një gjykate të OKB-së për të hetuar krimin e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës dhe krijimin e një mekanizmi ligjor për përdorimin e fondeve të bllokuara ruse për t’i paguar Ukrainës për dëmin e shkaktuar, si dhe për t’i shpenzuar këto fonde për rindërtimin e vendit.

Deklarata përkatëse u bë nga Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen në Twitter.

“Rusia duhet të paguajë për krimet e saj të tmerrshme. Ne do të punojmë me ICC dhe do të ndihmojmë ngritjen e një gjykate të specializuar për të gjykuar krimet e Rusisë. Me partnerët tanë, ne do të sigurohemi që Rusia të paguajë për shkatërrimin që shkaktoi, me fondet e ngrira të oligarkëve dhe aktivet e bankës së saj qendrore”, ka shkruar ajo.

Në një adresë video, të postuar edhe në llogarinë e saj në Twitter, von der Leyen foli më në detaje për synimet e Komisionit Evropian në lidhje me veprimet për të kërkuar llogari Rusinë për luftën e saj të agresionit kundër Ukrainës. Versioni tekstual i adresës është publikuar në faqen e internetit të Komisionit Evropian.

“Pushtimi rus i Ukrainës ka sjellë vdekje, shkatërrim dhe vuajtje të papërshkrueshme. Ne të gjithë i kujtojmë tmerret e Bucha. Së pari, Rusia duhet të paguajë për krimet e saj të tmerrshme, duke përfshirë krimin e saj të agresionit kundër një shteti sovran. Kjo është arsyeja pse, duke vazhduar të mbështesim Gjykatën Penale Ndërkombëtare, ne po propozojmë krijimin e një gjykate të specializuar, të mbështetur nga Kombet e Bashkuara, për të hetuar dhe ndjekur penalisht krimin e agresionit të Rusisë.Ne jemi të gatshëm të fillojmë të punojmë me komunitetin ndërkombëtar për të marrë mbështetjen më të gjerë ndërkombëtare të mundshme”, tha von der Leyen.

Në pjesën e dytë të fjalës së saj, ajo vuri në dukje se Rusia duhet të paguajë edhe financiarisht për shkatërrimin që shkaktoi. Dëmi i pësuar nga Ukraina vlerësohet në 600 miliardë euro. Rusia dhe oligarkët e saj duhet të kompensojnë Ukrainën për dëmin dhe të mbulojnë kostot për rindërtimin e vendit.

“Dhe ne kemi mjetet për ta bërë Rusinë të paguajë. Ne kemi bllokuar 300 miliardë euro të rezervave të Bankës Qendrore ruse dhe kemi ngrirë 19 miliardë euro para të oligarkëve rusë. Në afat të shkurtër, ne mund të krijojmë, me partnerët tanë, një strukturë për të menaxhuar këto fonde dhe për t’i investuar ato. Më pas do t’i përdorim të ardhurat për Ukrainën. Dhe pasi të hiqen sanksionet, këto fonde duhet të përdoren në mënyrë që Rusia të paguajë kompensimin e plotë për dëmet e shkaktuara në Ukrainë”, tha von der Leyen.

Ajo vuri në dukje se BE do të punojë për një marrëveshje ndërkombëtare me partnerët e saj për ta bërë të mundur këtë.

“Dhe së bashku, ne mund të gjejmë mënyra ligjore për të arritur tek ajo. Krimet e tmerrshme të Rusisë nuk do të mbeten pa u ndëshkuar,” shtoi ajo.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb