Brexit ka çuar në një mungesë prej 330,000 fuqinë punëtore në Britani, kryesisht në ekonominë me aftësi të ulëta.

Largimi nga Bashkimi Evropian në vitin 2020 çoi në një rritje të imigracionit nga vendet jo anëtare të BE-së, por jo mjaftueshëm për të kompensuar humbjen e punëtorëve nga vendet fqinje, sipas gjetjeve të përbashkëta të qendrës së mendimit Qendra për Reformën Evropiane (CER) dhe Britani në një Evropë në Ndryshim .

Sipas llogaritjeve të Zyrës për Statistikat Kombëtare, është reduktuar imigracioni me 540 mijë refugjatë deri në qershorit të vitit të kaluar.

Sistemi i emigracionit i sistemit të pikëve pas Brexit e ka bërë qëllimisht më të vështirë për ata pa kualifikime që të shkojnë për të punuar në Britani. Sistemi hyri në fuqi në janar 2021 dhe deri në qershor 2022 pati një mungesë të konsiderueshme prej 460,000 punëtorësh të BE-së, zbuloi hulumtimi.

Ardhja e 130,000 punëtorëve jashtë BE-së e zbuti goditjen, por nuk e mbylli hendekun, duke lënë “mungesa të mëdha” në gjashtë sektorë kyç.

Transporti dhe magazinimi u goditën më keq, me një reduktim prej 128,000 punëtorësh të BE-së ose 8% të punësimit total në atë sektor.

Ndërsa në shitjen me shumicë dhe pakicë rënia arriti në 3% ose 103,000 punëtorë të BE-së, ndërsa në sektorin e hotelerisë dhe ushqimit ishte 4% ose 67,000. Prodhimi dhe ndërtimi ranë me 2% secila dhe pati një rënie prej 32,000 punëtorësh të BE-së në fushat administrative dhe mbështetëse.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb
Etiketa: