Inteligjenca Emocionale është një nga konceptet kryesore për të kuptuar drejtimin që ka marrë psikologjia në dekadat e fundit. Nga një model që ka të bëjë me ç’rregullimet mendore nga njëra anë dhe aftësitë e arsyetimit nga ana tjetër, ai ka kaluar në një tjetër në të cilin emocionet konsiderohen si të brendshme për sjelljen tonë dhe aktivitetin mendor jo-patologjik dhe që, për rrjedhojë, ato janë diçka që duhet të studiohet për të kuptuar se si jemi.

Kështu, Inteligjenca Emocionale është një konstrukt që na ndihmon të kuptojmë se si mund të ndikojmë në një mënyrë adaptive dhe inteligjente si në emocionet tona ashtu edhe në interpretimin tonë të gjendjeve emocionale të të tjerëve. Ky aspekt i dimensionit psikologjik njerëzor ai ka një rol themelor si në mënyrën tonë të shoqërizimit ashtu edhe në strategjitë e adaptimit ndaj mjedisit që ndjekim.

Psikologia Lorela Garuli shpjegoi në Vila24 rëndësinë e njohjes së emocioneve për një jetë të shëndetshme.

“Inteligjenca emocionale është shumë e rëndësishme për një zhvillim të shëndetshëm! Studimet tregojnë se individët me inteligjencë të lartë intelektuale dhe të ulët emocionale nuk janë më të lumturit.
Inteligjenca emocionale lidhet me mënyrën e të kuptuarit të emocioneve të vetvetes, zhvillimi i fjalorit emocional, të dimë të vendosim limite të shëndetshme, të qenit empatik, dhe menaxhimi i emocioneve të vështira të situatave me emocionalitet të ngarluar si janë: frustrimi, zemërimi,ankthi. Ky edukim bëhet që në fëmijëri, në moshë të rritur procesi bëhet më i vështirë”, -tha psikologia.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb