Veprimet e Rusisë në Ukrainë ofrojnë prova të mjaftueshme për të arritur në përfundimin se Moska po nxit gjenocid dhe po kryen mizori që synojnë të shkatërrojnë popullin ukrainas, sipas raportit të parë të pavarur mbi akuzat për gjenocid në atë vend.

Raporti ligjor, i nënshkruar nga më shumë se 30 studiues të njohur juridikë dhe ekspertë të gjenocidit, akuzon shtetin rus për shkeljen e disa neneve të Konventës së Kombeve të Bashkuara për gjenocidin. Ai paralajmëron se ekziston një rrezik serioz dhe i afërt i gjenocidit në Ukrainë, duke i mbështetur akuzat me një listë të gjatë provash, duke përfshirë shembuj të vrasjeve masive të civilëve, dëbimeve të detyruara dhe retorikës dehumanizuese anti-ukrainase të përdorur nga zyrtarët e lartë rusë.

Raporti u përpilua nga New Lines Institute for Strategy and Policy, një institut me bazë në SHBA dhe Qendra Raoul Wallenberg për të Drejtat e Njeriut me bazë në Kanada, dhe do të publikohet të premten, me autorët duke dërguar kopje në parlament, qeveritë dhe organizatat ndërkombëtare në mbarë botën.

Një kopje paraprake e raportit është ndarë ekskluzivisht me CNN.

“Ne mblodhëm ekspertë të lartë ligjorë nga e gjithë bota, të cilët më pas ekzaminuan të gjitha provat dhe ata arritën në përfundimin se Federata Ruse mban përgjegjësinë për shkeljet e Konventës së Gjenocidit në Ukrainë”, tha Azeem Ibrahim nga Instituti Neë Lines për CNN.

Ibrahimi vizitoi Ukrainën në mars për të mbledhur prova për raportin.

“Ky është një ekzaminim shumë i plotë dhe i detajuar i provave të gjera. Ajo që kemi parë deri tani është se kjo luftë është gjenocidale në natyrën e saj, për sa i përket gjuhës që përdoret dhe mënyrës se si po ekzekutohet. Kjo është shumë, shumë e qartë”, ka deklaruar ai.

Sipas Konventës së OKB-së për gjenocidin, nënshkruesit e saj kanë një detyrim ligjor për të parandaluar gjenocidin dhe raporti po i kërkon komunitetit ndërkombëtar të veprojë.

“Nuk kemi fare kohë, besojmë se ekziston një rrezik shumë serioz i gjenocidit. Çdo vend që është nënshkrues i Konventës së Gjenocidit, dhe ky është 151 vende duke përfshirë Federatën Ruse, çdo vend duhet të bëjë gjithçka që mundet për t’i dhënë fund kësaj, përndryshe edhe ata do të shkelin konventën.

Në një nga pjesët më rrëqethëse të raportit, grupi bën një krahasim të drejtpërdrejtë me masakrën e Srebrenicës në 1995, duke i kërkuar botës të veprojë përpara se të jetë tepër vonë: Detajet e vrasjes masive të mbi 7,000 djemve dhe burrave myslimanë boshnjakë në Srebrenicë dolën përpara komunitetit ndërkombëtar vetëm kur ishte tepër vonë për të parandaluar një gjenocid që ndodhi brenda pak ditësh. Në vitin 2022, ne kemi aftësitë për të gjurmuar me saktësi mizori të ngjashme ndërsa ato shpalosen dhe të përgjigjemi në përputhje me rrethanat”, tha Ibrahim.

Raporti drejton gishtin drejtpërsëdrejti nga Moska, duke akuzuar zyrtarët më të lartë të Rusisë për orkestrimin e nxitjes për gjenocid dhe hedhjen e bazave për gjenocidin e ardhshëm duke mohuar në mënyrë të përsëritur ekzistencën e një identiteti ukrainas.

Kremlini ka kundërshtuar me forcë deklaratën e presidentit Joe Biden në prill se ai i konsideronte veprimet e Rusisë në Ukrainë një “gjenocid”.

Raporti i Neë Lines dhe Qendra Raoul Wallenberg thotë se shteti rus po shkel Nenin II dhe Nenin III (c) të Konventës së Gjenocidit. Neni II i konventës thotë se gjenocidi është një përpjekje për të kryer akte “me qëllim për të shkatërruar, tërësisht ose pjesërisht, një grup kombëtar, etnik, racor ose fetar”. Neni III (c) ka të bëjë me “nxitjen e drejtpërdrejtë dhe publike për të kryer gjenocid”.

Si shembuj të provave se Rusia po shkel konventën, ekspertët nënvizojnë deklaratat e përsëritura të bëra nga presidenti rus Vladimir Putin, i cili e ka bërë të qartë se beson se Ukraina nuk ka të drejtë të ekzistojë si një shtet i pavarur.
Ata gjithashtu vënë në dukje gjuhën çnjerëzore të përdorur nga zyrtarët e lartë rusë për të përshkruar ukrainasit — duke përfshirë botë si “shtazore”, “vartës” dhe “ndyrësi” — si dhe portretizimin e tyre të Ukrainës si një “shtet nazist” dhe “ekzistencial”, kërcënim” për Rusinë.

Por raporti shkon më tej sesa pretendimi i Rusisë që synon të kryejë gjenocid, duke akuzuar forcat ruse për kryerjen e një “modeli të mizorive të vazhdueshme dhe të përhapura kundër civilëve ukrainas kolektivisht” gjatë pushtimit.

Ai thotë se masakrat e mirëdokumentuara dhe ekzekutimet e përmbledhura në Bucha, Staryi Bykiv dhe në rajonet Sumy dhe Chernihiv, sulmet e qëllimshme të Rusisë ndaj strehimoreve, rrugëve të evakuimit dhe objekteve të kujdesit shëndetësor, si dhe shënjestrimi dhe bombardimi pa kriter i zonave të banuara, përdhunimet . , vjedhjet e drithërave dhe dëbimet e detyruara në Rusi janë të gjitha si “model gjenocidal i shkatërrimit”.

CNN ka konfirmuar në mënyrë të pavarur shumë nga mizoritë e përmendura në raport.

Instituti i Linjave të Re dhe Qendra Raoul Wallenberg kanë hetuar më parë gjenocidin Rohingya dhe Ujgur në Myanmar dhe Kinë, dhe kanë prodhuar raportin e parë që përcaktoi se veprimet e Kinës në Xinjiang përbënin gjenocid sipas Konventës së Gjenocidit.

Ekipi i autorëve përfshin David Scheffer, i cili luajti një rol kryesor në bisedimet për krijimin e Gjykatës Ndërkombëtare Penale si ambasadori i parë i SHBA-së në shkallë të gjerë për çështjet e krimeve të luftës.

Ish-ambasadori i Kanadasë në OKB Allan Rock dhe Charles Taku, këshilltari kryesor në Gjykatën Penale Ndërkombëtare për Ruandën dhe Gjykata Speciale për Sierra Leone ishin gjithashtu të përfshirë.

Përveç studiuesve ligjorë dhe ekspertëve të gjenocidit, ekipi i mbledhur nga New Lines Institute përfshin gjithashtu hetues të inteligjencës me burim të hapur dhe gjuhëtarë që ekzaminuan përgjimet dhe dëshmitë e komunikimit.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb