“Ne kemi marrë një masë më rigoroze, tani e tutje ju duhet të merrni maska me vete kur dilni nga shtëpia dhe t’i vendosni ato në çdo rast nëse nuk jeni në një situatë të izolimit të vazhdueshëm”. Kështu deklaroi kryeministri italian Giuseppe Conte. “Edhe në familje duhet të jemi të kujdesshëm – specifikon ai. Rekomandimi i qeverisë është të vini një maskë dhe të mbani distancë edhe kur prisni miq ose të afërm në shtëpi”.

“Shteti nuk mund të hyjë në marrëdhëniet familjare – vazhdoi Kryeministri italian. Unë e konsideroj të shenjtë shenjën e shprehjes së parimit që Shteti, nëse nuk është vërtet e nevojshme, nuk hyn në shtëpitë private edhe sepse nuk do të kishte shumë kuptim për rregulla që nuk do mund të zbatoheshin. Prandaj bëj një rekomandim të fortë. Ne duam të jemi më të rreptë për të shmangur masat e reja kufizuese për aktivitetet e prodhimit”.

“Pa sakrifica do kemi vështirësi”
Sipas Contes “deri më tani e kemi menaxhuar epideminë me ashpërsi, kohezion dhe ndjenjën e përgjegjësisë, nëse heqim dorë nga kjo ndjenjë e përgjegjësisë, nga kjo gatishmëri për të sakrifikuar, do të kalojmë në vështirësi”. Masat e reja, specifikoi Kryeministri italian, do të hyjnë në fuqi nga e enjtja. “Për rregullat mbi karantinën – vazhdon Conte – asgjë nuk ka ndryshuar: rregullat mbi vetë-izolimin dhe karantinën në fuqi vazhdojnë të zbatohen”.

Maska të vendoset edhe në rrugë jo të mbushura me njerëz
Kryeministri italian thekson: “Maska duhet të vendoset dhe jo vetëm të mbahet: ne nuk mund të jemi më në perspektivën që dikush sheh një rrugë të pa mbushur me njerëz dhe heq ose vendos pajisjen mbrojtëse. Ne duam të jemi më rigorozë sepse ne duam që në çdo mënyrë të shmangim masa më kufizuese për aktivitetet prodhuese dhe shoqërore. Kjo është arsyeja pse ne nuk bëjmë më dallimin midis vendeve publike dhe atyre private”. Pastaj sqarimi: “Fëmijët nën moshën 6 vjeç, ata që bëjnë sport, ata me arsye shëndetësore, persona me aftësi të kufizuara ose që kanë vështirësi në frymëmarrje” përjashtohen nga detyrimi për të mbajtur maskë jashtë. Për ata që shkelin rregullat parashikohen gjobat nga 400 deri në një mijë euro.

“Shëndeti së pari, masa adekuate dhe proporcionale”
‘Ne gjithmonë kemi miratuar një linjë metodike koherente, gjithmonë duke e vendosur shëndetin në radhë të parë, gjithashtu sepse nëse kujdesemi për shëndetin në radhë të parë, atëherë gjërat shkojnë më mirë – shton ai. Pastaj transparenca gjithmonë, gjithmonë kemi ndarë gjithçka me qytetarët. Së fundmi, ekzistojnë kriteret e mjaftueshmërisë dhe proporcionalitetit: sot që nuk duam të kthehemi në bllokim, ne e konsiderojmë këtë masë të përshtatshme”.

(m.k/BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb