Akuzat e reja amerikane kundër Kinës, konsiderohen përgjegjëse për fshehjen e së vërtetës për origjinën e koronavirusit . Sulmi, nisur nga Sekretari i Shtetit Mike Pompeo, vjen ndërsa ekipi ndërkombëtar i OBSH-së është në Wuhan për të shqyrtuar rrënjët e fillimit pandemisë . Sipas sekretarit Pompeo, sëmundje të ngjashme me Covid-19 tashmë po qarkullonin në vjeshtën e vitit 2019.

“Qeveria e Shteteve të Bashkuara – tha Pompeo – ka të drejtë të mendojë se më shumë studiues brenda institutit të virologjisë në Wuhan u sëmurën në vjeshtën e vitit 2019 , para identifikimit të rastit të parë të epidemisë me simptoma të përputhshme. “. Ai më pas nxiti ekipin e OBSH-së të “ushtrojë presion mbi qeverinë kineze” mbi “këtë informacion të ri”.

Kjo bie në kundërshtim me atë që tha Kina për infeksionet e pretenduara në stafin e Institutit në Wuhan. Studiuesi Shi Zhengli deklaroi se nuk kishte infeksione midis stafit dhe studentëve të institutit. ” Pekini vazhdon të fshehë këtë informacion jetësor që u duhet shkencëtarëve për të mbrojtur botën nga ky virus vdekjeprurës”,  vijoi me akuza Pompeo.

“Për më shumë se një vit, nënvizoi Pompeo, Partia Komuniste Kineze ka parandaluar sistematikisht një hetim transparent mbi origjinën e pandemisë. Pothuajse dy milionë njerëz kanë vdekur. Familjet e tyre meritojnë të dinë të vërtetën. Vetëm përmes transparencës mund të mësojmë se çfarë e shkaktoi këtë pandemi dhe si të parandalojmë një tjetër “.

“Qeveria e Shteteve të Bashkuara,  nuk e di saktësisht se si virusi u transmetua fillimisht tek njerëzit . Ne ​​nuk e kemi përcaktuar ende nëse epidemia filloi përmes kontaktit me kafshët e infektuara ose ishte rezultat i një aksidenti laboratorik në Wuhan. Një aksident laboratorik mund të ngjante me një epidemi natyrore nëse ekspozimi fillestar përfshinte vetëm disa individë dhe përkeqësohej nga një infeksion asimptomatik. ”

“Infeksionet aksidentale në laboratorë, theksoi Pompeo, kanë shkaktuar disa epidemi në Kinë dhe gjetkë , duke përfshirë një epidemi të Sars në 2004. Pekini ka parandaluar gazetarë e pavarur, hetuesit dhe autoritete globale të shëndetit të intervistojnë studiuesit në institutin e virologjisë në Wuhan, duke përfshirë ata që u sëmurën në vjeshtën e vitit 2019. Çdo hetim i besueshëm për origjinën e virusit duhet të përfshijë intervista me këta studiues dhe një llogari të plotë të sëmundjes së tyre të paraportuar më parë. ”

“Për shumë vite Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë ngritur publikisht shqetësime në lidhje me punën e Kinës për armët biologjike , të cilat Pekini as nuk i ka dokumentuar apo eliminuar në mënyrë demonstrative, megjithë detyrimet e saj të qarta sipas Konventës së Armëve Biologjike. Instituti i Wuhan-it paraqitet si një institucion civil, Shtetet e Bashkuara kanë vërtetuar se kanë bashkëpunuar në botime dhe projekte sekrete me ushtrinë kineze “.

“Shtetet e Bashkuara dhe donatorë të tjerë të cilët kanë financuar ose bashkëpunuar në kërkime civile në laboratorin e Wuhan – përfundoi Pompeo, kanë të drejtën dhe detyrimin për të përcaktuar nëse ndonjë nga fondet tona të kërkimit është transferuar në projekte sekrete ushtarake kineze. Zbulimet e sotme vetëm gërvishtin sipërfaqen e asaj që është ende e fshehur në lidhje me origjinën e Covid-19 në Kinë. Çdo hetim i besueshëm kërkon qasje të plotë dhe transparente në laboratorët kërkimore të Wuhan “.

 

BalkanWeb

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb