Ngarkesat e borxhit në vendet me të ardhura të ulëta u rritën 12 përqind në një rekord rekord prej 860 miliardë dollarësh në vitin 2020 mes pandemisë, duke bërë që Presidenti i Bankës Botërore David Malpass të thërrasë të hënën për një “plan gjithëpërfshirës” për t’u marrë me këtë çështje.

“Nivelet e qëndrueshme të borxhit janë jetike për rimëkëmbjen ekonomike dhe uljen e varfërisë,” tha ai.

Përpjekjet për të luftuar Covid-19 përkeqësuan nivelet tashmë të rritura të borxhit dhe adresimi i problemit do të kërkojë lehtësim nga huadhënësit, tha Malpass.

Situata është urgjente pasi Iniciativa e Pezullimit të Shërbimit të Borxhit (DSSI) e nisur nga kombet e G20 në fillim të vitit të kaluar, e cila i lejon vendet të shtyjnë pagesat e borxhit ndërsa luftojnë Covid-19, skadon në fund të vitit 2021.

DSSI “nuk ishte mjaft e gjerë, por pezulloi disa borxhe,” u tha Malpass gazetarëve, duke paralajmëruar se duke pasur parasysh sfidën që borxhi përfaqëson kombet e varfra, mund të ketë nevojë të zgjatet.

“Unë mendoj se duhet të merret parasysh nga bota se çfarë të bëhet pas 1 janarit. Dhe një pezullim është diçka që mund të merret parasysh,” tha ai.

Banka Botërore dhe FMN po mbajnë takimet e tyre të vjeshtës këtë javë në Uashington, ku disa zyrtarë do të marrin pjesë personalisht për herë të parë që nga viti 2019, megjithëse të tjerët do të marrin pjesë virtualisht.

Të dhënat e reja të Bankës Botërore tregojnë se përkeqësimi i treguesve të borxhit ishte i përhapur dhe ndikoi në vendet në të gjitha rajonet, në të gjitha vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

“Shumë vende në zhvillim hynë në vitin 2020 në një pozitë të cenueshme, me borxhin e jashtëm publik tashmë në nivele të larta,” tha raporti, dhe më pas qeveritë siguruan burime të pashembullt për të provuar të frenojnë virusin dhe pasojat ekonomike.

Banka Botërore dhe FMN gjithashtu rritën mbështetjen, veçanërisht për vendet më të cenueshme.

Sidoqoftë, disa vende të varfra panë që ngarkesat e borxhit u rritën deri në 20 përqind, dhe për shumicën, rritja ekonomike dhe të ardhurat, si dhe eksportet nuk u rritën.

Duke iu drejtuar gazetarëve, Malpass tha se pandemia ka shkaktuar “përmbysje tragjike” në zhvillim për vendet e varfra në shkallë vendi.

“Përparimi në zvogëlimin e varfërisë ekstreme është kthyer me vite, për disa prej një dekade, të ardhurat mesatare kanë rënë në vend që të rriten,” gratë dhe fëmijët kanë mbartur barrën më të madhe të efekteve të këqija të rënies, tha ai.

Në vitin 2020, hyrjet neto nga kreditorët shumëpalësh në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme u rritën në 117 miliardë dollarë, “niveli më i lartë në një dekadë”, thuhet në raport.

“Rreziku tani është që shumë vende do të dalin nga kriza Covid-19 me një tejkalim të madh të borxhit që mund të duhen vite për t’u menaxhuar,” tha Malpass në raport.

“Ne kemi nevojë për një qasje gjithëpërfshirëse ndaj problemit të borxhit, përfshirë uljen e borxhit, ristrukturimin më të shpejtë dhe transparencën e përmirësuar,” tha ai.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb