Një ari është shpëtuar në Kukës pasi kishte tre ditë që kishte ngecur në një lak afër fshatit Xhaferaj.

Ishte një banor i zonës që dha njoftimin dhe disa organizata bashkëpunuar për ta liruar ariun.

Grupi i punës arriti të mjekojë plagët e ariut në trup. Ariu i cili u shpëtua në Kukës i përket llojit të ariut të murrmë (Ursus arctos) dhe është i mbrojtur në nivel kombëtar e ndërkombëtar.

 

 

NJOFTIMI

OPERACIONI PËR SHPËTIMIN E ARIUT NË KUKËS

Pas njoftimit të marrë prej një banori të fshatit Xhaferaj, Kukës, në brendësi të Parkut Natyror Korab-Koritnik, mbi një ari të kapur nga një lak në afërsi të zonës ku ai banonte, PPNEA, së bashku me AËRT, Four Paës Kosovë, Adzm Kukës dhe banorë të zonës, arritën të lirojnë e të mjekojnë ariun që kishte më tepër se 3 ditë i zënë në kurth.

Megjithëse terreni ishte i vështirë, grupi i punës arriti që të mjekojë plagët e gjendura në trupin e ariut, të cilat ishin krijuar nga tentativat e përsëritura për tu liruar nga kurthi ku kishtë rënë. Në fund të procesit, ariu u pa nga distanca që arriti të ngrihej e të lëvizte, megjithëse plagët do të vazhdojnë ta shqetësojnë për disa kohë.

Ekipi ynë falenderon të gjithë ata që morën pjesë në këtë operacion shpëtimi, i cili rezultoi i suksesshëm.

Ariu i murrmë (Ursus arctos) është një lloj që gëzon mbrojtje në nivel kombëtar e ndërkombëtar, duke u renditur në Ankesin II të Konventës së Bernës dhe në Direktivën Evropiane të Habitateve.

PPNEA i bën thirrje institucioneve përgjegjëse të hetojnë këtë rast e të vendosin para drejtësisë të gjithë ata që vendosin të tilla kurthe për kapjen e jetës së egër, e cila përbën një vepër penale që ndëshkohet me ligj.

——-

BEAR RESCUE OPERATION IN KUKËS, ALBANIA

After an emergency call from a resident of Xhaferaj village, Kukës, inside the Korab-Koritnik Natural Park, about a bear that ëas caught in a trap nearby, PPNEA, together ëith AËRT, Four Paës Kosovo, RAPA Kukës, as ëell as residents of the area, managed to take the right measures and release the bear after being trapped for more than 3 days.

Even though the terrain ëas rough, the ëorking group managed to heal the wounds on the bear’s body, ëhich had been created by repeated attempts to free itself from the trap. After the treatment, the bear managed to get up and move, a good sign for a hopefully fast recovery.

Our team is thankful to all of those ëho participated in this rescue operation, which resulted to be suçessful.

PPNEA calls on the responsible institutions to investigate this case and bring to justice all those ëho set such traps for capturing ëildlife, ëhich is a criminal offense punishable by law.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb
Etiketa: