Me rritjen e vaksinimeve në Itali, rriten edhe debatet lidhur me ndarjen e informacionit shëndetësor midis kolegëve të punës dhe midis punëdhënësve dhe punonjësve.

Në shkurt, Garantuesi i Privatësisë publikoi një seri informacionesh të dobishme për të sqaruar një çështje që mbetet e mprehtë. Gjëja e parë që duhet të dini është se të dhënat shëndetësore për ligjvënësin evropian hyjnë në “kategoritë e veçanta të të dhënave personale” dhe gjithmonë duhet të mbrohen.

Sidoqoftë, për shkak të pandemisë, mbrojtja e shëndetit publik është bërë një përparësi ndaj dhe debati për ndarjen e informacionit për vaksinimin është veçanërisht i nxehtë.

Kwame Anthony Appiah shkruan për “New York Times” se: “Statusi ynë i vaksinimit, i cili ndikon në probabilitetin tonë të kontraktimit dhe transmetimit të një infeksioni, nuk është një fakt privat i lidhur me shëndetin tonë dhe zbulimi i tij nuk është çështje e mirësjelljes por ul rreziqet”.

Garantuesi për ndarjen e informacionit të vaksinimit në vendin e punës ka një pozicion të qartë. Punëdhënësi nuk mund t’u kërkojë punonjësve të tij të japin informacion mbi statusin e tyre të vaksinimit ose kopje të dokumenteve që vërtetojnë vaksinimin kundër Covid-19.

“Punëdhënësi – shpjegon Garantuesi – nuk mund ta konsiderojë të ligjshme përpunimin e të dhënave në lidhje me vaksinimin në bazë të pëlqimit të punonjësve, pasi që pëlqimi nuk mund të përbëjë në këtë rast një kusht të vlefshëm të ligjshmërisë për shkak të çekuilibrit të marrëdhënies midis pronarit dhe të interesuar në kontekstin e punës “.

Punëdhënësi nuk mund të marrë as listën e personave të vaksinuar nga mjeku kompetent.
Garantuesi nënvizon se “mjeku kompetent nuk mund t’i komunikojë punëdhënësve emrat e punonjësve të vaksinuar. Vetëm mjeku kompetent mund të përpunojë në fakt të dhënat shëndetësore të punëtorëve dhe midis tyre, kur është e përshtatshme, informacionin në lidhje me vaksinimin, në kontekstin e mbikëqyrjes shëndetësore dhe kur verifikon përshtatshmërinë për punën specifike “.

“Vetëm mjeku kompetent në funksionin e tij të lidhjes midis sistemit shëndetësor kombëtar / lokal dhe kontekstit specifik të punës, mund të përpunojë të dhëna personale në lidhje me vaksinimin e punonjësve dhe, nëse është e nevojshme, t’i marrë ato parasysh kur bën vlerësimin e përshtatshmërisë për punën specifike”, shprehet Autoriteti.

Punëdhënësi duhet të kufizohet në zbatimin e masave të treguara nga mjeku kompetent në rastet e papërshtatshme të pjesshme ose të përkohshme për punën në të cilën është caktuar punëtori. Nëse një punonjës është i vaksinuar ose jo, nuk është punë e kompanisë ose kolegëve.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb