Sa fitojnë peshkopët, kryepeshkopët apo priftërinjtë?

”Janë të shumtë besimtarët dhe jo që e bëjnë këtë pyetje”, shkruan vanityfair.it.

Aspekti ekonomik, përtej pagave individuale, gjithmonë ka karakterizuar fetë e mëdha, të cilat kanë qenë gjithmonë një makinë parash. Gjatë shekujve të fundit, zgjedhjet fetare kanë kushtëzuar vlerat dhe sjelljet e miliona njerëzve dhe kanë ndikuar në prodhimin e pasurisë dhe përhapjen e mirëqenies në shumë zona të botës.

Një marrëdhënie simbiotike midis besimit dhe ekonomisë, ilustruar gjithashtu nga Rachel McCleary dhe Robert Barro, profesorë në Universitetin e Harvardit dhe autorë të ”Pasuria e Feve, Ekonomia e Besimit dhe Kishave”.

Pagat e kishës, si llogariten?

Në botën kishtare ka role, përgjegjësi dhe hierarki si në çdo sektor tjetër të punës.

Pozicioni, vjetërsia e fituar në rol dhe prestigji i fituar në shkallën hierarkike përcaktojnë gjithashtu kompensimin që kleriku në fjalë do të jetë në gjendje të marrë, i llogaritur në një mënyrë precize.

Sistemi i hartuar nga Vatikani bazohet në një lloj rezultati, për të thënë kështu, që në fakt korrespondon me vjetërsinë e prelatit që po shqyrtohet.

Këta dhe faktorë të tjerë përcaktojnë pagën mesatare të secilit fetar dhe fitimet e tyre.

Është e qartë, megjithatë, se kureshtja popullore shqetëson mbi të gjitha papa Françeskun, i cili gjithmonë ka predikuar maturi, duke ftuar jo vetëm kursime por mbi të gjitha menaxhim transparent të llogarive, në mënyrë që të jetë në gjendje t’i kundërvihet punës së parregullt të disave. Le të fillojmë me të.

Sa fiton papa Françesku?

Sapo mori detyrën, papa Françesku hoqi dorë nga një pagë fikse. Një gjest simbolik sinjalizon një ndryshim të kursit duke shpresuar se hierarkitë e larta kishtare do të ndjekin shembullin e tij.

Para tij, papa Ratzinger merte 2 500 euro në pagesa mujore.

Megjithëse nuk merr një rrogë, megjithatë, papa Françesku ka ende mundësinë të tërheqë lirisht nga kursimet e fondacionit ”Shën Pjetri”, i cili mbledh donacione në mënyrë që të sponsorizojë projektet bamirëse të kishës.

Sa fiton një prift ?

Priftërimi është një profesion, megjithëse i ngarkuar me kuptime fetare dhe bamirëse.

Dhe si e tillë gjeneron të ardhura.

Një prift mund të llogarisë në një pagë fikse prej rreth 1 000 deri 1 200 euro në muaj për meshtarët që kanë më shumë përgjegjësi.

Sigurisht, edhe priftërinjtë mund të bëjnë një karrierë dhe të aspirojnë për postin e peshkopit, kryepeshkopit, kardinalit dhe imzotit. (Atsh)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb
Etiketa: