Rreth 50 organizata të grave në Egjipt kanë botuar një deklaratë që përcakton parimet themelore në lidhje me të drejtat ligjore të grave mes polemikave në rritje rreth një projektligji të propozuar për të ndryshuar ligjin e statusit personal të vendit.

Deklarata, e cila u nënshkrua nga më shumë se 100 individë, erdhi si përgjigje ndaj raporteve të mediave lokale se parlamenti egjiptian do të diskutojë një projekt-ligj që synon ndryshimin e të drejtave dhe përgjegjësive të grave rreth divorcit dhe martesës.

Nënshkruesit ranë dakord që pesë parime themelore duhet të mbrohen, duke përfshirë që çdo ndryshim duhet të mbështetet në kushtetutën egjiptiane dhe parimet e të drejtave të njeriut.

Ai gjithashtu u bëri thirrje ligjvënësve që të sigurojnë që ligji i cili i konsideron gratë si të afta nga ana juridike, duke u dhënë atyre të drejta dhe detyra të barabarta brenda ligjit familjar si burrat.

Lidhur me martesën, deklarata tha se ligji duhet të sigurojë që divorci të legalizohet vetëm përmes një gjykatësi dhe që poligamia të lejohet vetëm përmes autorizimit të gjyqtarit pas lejes nga gruaja e parë e një burri.

Në fund, ai bëri thirrje për të siguruar mbrojtjen e të drejtave dhe interesave të fëmijëve si një detyrim ligjor dhe përparësi në rast konfliktesh familjare.

Qendra Egjiptiane për të Drejtat e Grave (ECWR), e cila nënshkroi deklaratën, tha në një njoftim për shtyp muajin e kaluar se hodhi poshtë artikujt e projektligjit sepse ato ishin të padrejtë dhe regresivë në qasjen e tyre ndaj çështjeve të statusit personal.

Mbetet e paqartë nëse projektligji i raportuar u mor nga parlamenti.

“Ne e hedhim poshtë plotësisht këtë projektligj tronditës. Na kthen 200 vjet mbrapa, ”tha Nehad Aboul Komsan, kryetare e ECWR, në një deklaratë javën e kaluar.

“Në Egjipt, kemi ministre femra në të gjitha fushat. Këto gra mund të nënshkruajnë kontrata në emër të shtetit me vlerë miliona dollarë, por sipas këtij ligji, ato nuk do të kishin të drejtë as të lidhnin martesat e tyre nëse nuk ishin martuar më parë, “tha Aboul Komsan, i cili është gjithashtu avokat.

“Dhe nëse e kanë bërë këtë, një kujdestar mashkull mund të paraqesë një kërkesë ligjore për të anuluar kontratën e martesës nëse ai dëshiron,” shtoi ajo.

Projekt-ligji u paraqit në parlament vitin e kaluar, duke shkaktuar debate dhe polemika të gjera midis anëtarëve të parlamentit dhe publikut.

Në pamundësi për të arritur një konsensus, parlamentarët ranë dakord në shtator të vitit të kaluar që çdo debat i mëtejshëm do të shtyhej.

Megjithëse debati publik rreth kësaj teme ka shuar që atëherë, raportet e fundit të mediave ndezën një polemikë të re mbi natyrën e ndryshimeve.

Ndërsa disa organizata të grave thanë se disa prej artikujve të propozuar mund të sjellin ndryshime pozitive, ata besojnë se shumica janë regresive dhe të padrejta ndaj grave kur bëhet fjalë për martesën, divorcin dhe kujdestarinë mbi fëmijët.

Artikujt kryesorë që janë mirëpritur nga grupet e të drejtave përfshijnë ndryshime që thuhet se kërkojnë vendosjen e një gjobe të rëndë dhe deri në një vit burg për një burrë nëse martohet me më shumë se një grua në të njëjtën kohë, dhe e bën këtë pa njoftuar gruan e tij të parë.

Një gjobë dhe burg mund të vendoset gjithashtu për çdo zyrtar që autorizon një martesë të tillë.

Midis tyre është një artikull që thuhet se lejon kujdestarin mashkull të një gruaje të paraqesë një padi duke kërkuar anulimin e një martese brenda vitit të parë nëse ai i konsideron të dyja palët të papajtueshme.

Ligji i propozuar thuhet gjithashtu se përcakton që një nënë e vetme që ka kujdestari mbi fëmijët e saj nga një martesë e mëparshme duhet të marrë leje me shkrim nga ish-burri i saj nëse dëshiron të udhëtojë.

Ajo gjithashtu duhet të kërkojë një autorizim të ngjashëm nga babai i fëmijëve në lidhje me çdo vendim juridik në lidhje me fëmijët e saj. Ligji nuk përcakton kufizime të ngjashme për burrat.

Aktivistët e të drejtave kanë bërë thirrje për ndryshimin e projekt-ligjit, duke thënë se ai nuk njeh aftësinë e plotë ligjore të grave, të drejtën e saj për të zgjedhur bashkëshortin e saj.

Aktivistët e të drejtave po bëjnë thirrje gjithashtu për ndryshimin e ligjeve të kujdestarisë së fëmijëve për të lejuar një grua që rimartohet pas divorcit të saj, të mbajë kujdestarinë mbi fëmijët e saj nga një martesë e mëparshme.

Aktualisht, ligji egjiptian përcakton që nëse një grua rimartohet, kujdestaria e fëmijëve të saj nga një martesë e mëparshme transferohet tek babai ose gjyshja e fëmijëve.

 

BalkanWeb

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb