Egjipti, sipas ministrit të Jashtëm Sameh Shoukry, mbështet integritetin territorial të Marokut dhe është i përkushtuar për të gjetur një zgjidhje ndërkombëtare për çështjen e Saharasë Perëndimore.

Pas një raundi negociatash në Rabat, lëshoi ​​një deklaratë të përbashkët me kolegun e tij maroken, Nasser Bourita. Ai tha se pozicioni i Egjiptit ishte “në mbështetje të integritetit territorial të Mbretërisë së Marokut dhe angazhimit të saj për zgjidhjen ndërkombëtare të çështjes së Saharasë, dhe mbështetjen e tij për atë që erdhi në rezolutat e Këshillit të Sigurimit, më së fundmi Rezoluta nr. 2602.”

Ai shtoi se Egjipti “i mirëpriti përpjekjet marokene, të karakterizuara me seriozitet dhe besueshmëri, që synojnë të ecin përpara drejt një zgjidhjeje politike në çështjen e Saharasë”.

Të dy ministrat kërkuan “domosdoshmërinë e tejkalimit të dallimeve ndër-arabe për të ruajtur unitetin e radhëve arabe në dritën e sfidave të paprecedentë që po përjeton rajoni”, duke theksuar kundërshtimin e tyre ndaj të gjitha formave të ndërhyrjes së huaj në punët e vendeve arabe. .

Ata vunë në dukje rëndësinë e “arritjes së një bashkëpunimi efektiv ndërkombëtar për të përballuar të gjitha kërcënimet ndërkufitare të sigurisë, duke përfshirë terrorizmin, ekstremizmin dhe krimet kibernetike, si dhe vazhdimin e koordinimit dhe bashkëpunimit brenda rajonit të Mesdheut në një mënyrë që rrit përpjekjet për të arritur zhvillim të qëndrueshëm, siguri, stabilitetin, luftimin e terrorizmit dhe adresimin e gjithanshëm të çështjes së migracionit.”

Bourita përcolli “mbështetjen e plotë të Marokut për sigurinë e ujit egjiptian si një pjesë integrale e sigurisë ujore arabe” dhe nevojën për “të gjetur politika të njëanshme në lidhje me lumenjtë ndërkombëtarë”.

Ai theksoi gjithashtu “përkushtimin ndaj angazhimeve sipas së drejtës ndërkombëtare, përfshirë Marrëveshjen e Deklaratës së Parimeve të nënshkruar në 2015, e cila nuk do të merrte asnjë masë të njëanshme në lidhje me mbushjen dhe funksionimin e Digës së Rilindjes, dhe nevojën që palët të bashkëpunojnë në mirëbesim për të arritur një marrëveshje ligjore detyruese për rregullat e plotësimit pa vonesë dhe funksionimin në përputhje me deklaratën presidenciale të lëshuar nga Këshilli i Sigurimit në shtator 2021.

Në përputhje me marrëveshjet ndërkombëtare, të dy palët ritheksuan mbështetjen e tyre për formimin e një shteti të pavarur palestinez me kryeqytet Jerusalemin Lindor.

Ministri i Jashtëm egjiptian përgëzoi Komitetin Al-Quds të Mbretit Mohammed VI për rolin e tij në ndihmën dhe mbrojtjen e identitetit arab dhe islamik të Jeruzalemit, pozicionin ligjor, statusin civilizues dhe simbolikën si tokë për bashkëpunimin midis tre feve.

Ministri i Jashtëm maroken vlerësoi ndihmën e prekshme të Egjiptit për popullin palestinez.

Dy ministrat shqyrtuan gjithashtu zhvillimet e fundit në çështjen libiane dhe ritheksuan mbështetjen e tyre për diskutimin e mosndërhyrjes.

Ministri maroken përgëzoi Egjiptin për pritjen e Komitetit Kushtetues të Libisë.

Si pjesë e rezolutave të Këshillit të Sigurimit dhe përpjekjeve të diskutimeve në Paris dhe Berlin, të dy palët theksuan domosdoshmërinë që të gjitha forcat e huaja, mercenarët dhe luftëtarët e huaj të largohen nga Libia brenda një periudhe të caktuar kohore.

 

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb