Pas zbulimit se porositësi i vrasjes se Komisar Artan Cukut, Bledar Jambelli allias Rikard Muho, kishte arritur te siguronte për 35 mije euro një identitet fals nen emrin Xristos Xamkidis, me qellim qe t’i shmangej ekstradimit, “Balkanweb” zbulon ne mënyrë ekskluzive vendimin e Gjykatës se Larte greke qe mban datën 05.04.2019 dhe refuzon ekstradimin e tij ne Greqi.

Ne vendimin qe emrat jepen me iniciale përshkruhet me detaje vrasja e Komisar Artan Cukut, vendimet e Gjykatave ne Shqipëri dhe kërkesat e Interpol, por për here te pare aty zbulohet se si politika shqiptare është përdorur për një vendim ekstradimi. Ne vendim zbulohet ne te vërtetë edhe identitetit i rreme i Jambellit, konkretisht ai X. X. Siç shkruhet ne vendim: “I kërkuari u arrestua ne 16.12.2018 nga Komisariati …, ku deklaroi se te dhënat e identitetit te tij janë X. X., i biri i X. dhe Z., lindur me 24.01.1975 ne …, shtetas grek. Ndaj tij u ngrit akuza “mosbindje” dhe “armëmbajtje pa leje”. U daktiloskopua dhe rezultoi i skeduar ne Greqi me këto te dhëna: Mbiemrat: P-P-M-F Emrat: J-B-A Atësia: A-I-S Mëmësia: M-T, lindur me 06.02.1980 si dhe nga kërkimi pati rezultat tjetër me këto te dhëna: Mbiemri: M. Emri: R. Atësia: I. Mëmësia: T., lindur me 06.02.1980, i arrestuar ne 02.10.2005”.
Pasi shpjegohet vrasja e Komisar Cukut dhe identifikimi i bashkëpunëtoreve te Jambellit ne krimin e kryer, dokumenti pasqyron edhe arsyen e refuzimit te ekstradimit te tij.

“Po ashtu, është verifikuar plotësisht identiteti dhe shtetësia e të kërkuarit, i cili është ai që kërkohet ekstradimi dhe po ndiqet penalisht me vendimin e huaj të sipërpërmendur, fakt që as ai nuk e konteston. Megjithatë, nuk duket se ekstradimi i tij është kërkuar për krime ushtarake, tatimore apo të shtypit apo se ai është shpallur i pafajshëm apo dënuar në Greqi për veprën në fjalë, apo se është i parashkruar sipas ligjit grek apo shqiptar (parashkruar pas njëzet vjet si në ligjin shqiptar ashtu edhe atë grek – nenet 66 nr.a dhe 111 paragrafi 2 përkatësisht i Kodit Penal Shqiptar dhe Grek). Më tej, rezultoi se i kërkuari ka nënshtetësi shqiptare, por është homogjen nga Vorio Epiri nga zona e tij e … dhe familja e tij dhe veçanërisht babai dhe xhaxhai i tij, të krishterë, kanë zhvilluar aktivitet të dendur politik duke marrë pjesë në Organizatën politike “.…..”, e cila mbron të drejtat e minoritetit grek në Shqipëri dhe veprimi i saj nuk i pëlqen shtetit shqiptar dhe organizatës nacionaliste “……”, e cila po persekuton homogjenet e saj grekë. Konkretisht, familja e të kërkuarit ka qenë gjithmonë pjesëmarrëse në ngjarjet e komunitetit grek në Shqipëri që kanë pasur gjithmonë një karakter të fortë politik, ata votojnë për kryebashkiakun grek të rajonit. Ne vitin 1997 kur K. M (K. B ne shqip), vajza e themeluesit të organizatës, ishte kandidate për deputete nga minoriteti grek “……”, e cili aktualisht është Kryetare e Minoriteteve dhe Zëvendësministre – Këshilltare e Kryeministrit të Shqipërisë, e mbështeten atë, duke siguruar votat për zgjedhjen e saj. Babai i tij është kërcënuar nga “çamët” për veprimin e tij politik, ndërsa vetë i kërkuari, i cili deklaron origjinën e tij greke dhe voton për partinë e pakicës, ka marrë pjesë shumë herë në mitingjet e saj politike, si në Greqi ashtu edhe në Shqipëri dhe në zgjedhjet e fundit të mbajtura në Shqipëri, ai së bashku me N. T, që është Nënkryetar i Bashkimit … te Greqisë, mbrojti kutitë me flamuj dhe shkruan slogane në favor të komunitetit grek. Në fakt, kur në vitin 2012 u gjet në paraburgim si i dyshuar për vrasjen e dy shtetasve shqiptarë S. M dhe E. S, akuzë e cila u metodizua nga autoritetet shqiptare dhe përfundimisht u shpall i pafajshëm, ai u godit me thikë në burg nga persona të nxitur nga policia shqiptare.

Të gjitha faktet e mësipërme rrjedhin kryesisht nga ajo që ka deklaruar i padituri, i cili pretendon se ndjekja penale për të cilën kërkohet ekstradimi është e rremë dhe se ka arsye hakmarrjeje për pikëpamjet e tij politike dhe kombëtare, se në Shqipëri është në rrezik jeta dhe se nuk do të ketë gjykim të drejtë dhe janë konfirmuar me qartësi dhe kategorizim nga dëshmitarët e pyetur D. – F. M, Kryetar i Sindikatës “…” në …, N. T, nënkryetar i Sindikatës …. , K. M., Kryetare e minoriteteve dhe zëvendësministër i Shqipërisë dhe H. K., të gjitha figura të shquara të minoritetit grek në Shqipëri dhe me pjesëmarrje aktive në ngjarjet e komunitetit grek. Nisur nga këto rrethana, ka të ngjarë që nëse lejohet ekstradimi i të kërkuarit në Shqipëri, ekziston rreziku që ai të ndiqet penalisht për një vepër të ndryshme nga ajo për të cilën kërkohet ekstradimi dhe në veçanti lidhur me çështjet e tij politike, pikëpamjet fetare dhe kombëtare mund t’i rrezikohet jeta nga institucionet e shtetit shqiptar, për shkak të bindjeve të papranueshme politike dhe pozitës së tij për t’u përkeqësuar, pasi individët e synuar zakonisht nuk marrin një gjykim të drejtë dhe të paanshëm. Nisur nga sa më sipër, ekzistojnë arsyet, nga nenet 3 par.1 dhe 2 dhe 14 të Konventës Evropiane për Ekstradimin dhe parashikimi paralel i nenit 438 par. Shqipëria dhe Bordi i Apelimit, i cili vendosi ndryshe dhe dha mendimin e tij në favor të ekstradimit, ka gabuar në interpretimin dhe zbatimin e ligjit dhe vlerësimin e provave, në pranimin e bazës përkatëse të ankimit. Më pas, vendimi i ankimuar duhet të anulohet dhe kjo Gjykatë të japë mendimin e saj kundër ekstradimit të të kërkuarit, i cili ndiqet penalisht me nr. 292/12.6.2017 vendim i Gjykatës së Shkallës së Parë Tiranë, me të cilin u caktua masa e sigurisë “arrest me burg”, me qëllim gjykimin për veprën penale “vrasja e punonjësit të policisë së shtetit e kryer në bashkëpunim”, të urdhërojë heqjen e paraburgimit dhe lirimin e tij nga burgu, përveç rastit kur ndalohet për arsye tjetër”.
PËR ATO ARSYE

Pranon ankesën formalisht dhe në thelb.

Anulon vendimin e Bordit të Apelit të Athinës me datë 27/2019.

Jep mendim kundër ekstradimit të J. ose M. [ose X. sipas deklaratës së tij] B. ose R. [ose X. sipas deklaratës së tij] të A. – I. ose I. -S. [ose X. sipas deklaratës së Tij dhe M. -T. ose T. [ose Z. sipas deklarimit të tij], shtetas shqiptar dhe tashmë i ndaluar në Qendrën e Paraburgimit …, në organet gjyqësore të Shqipërisë.

Heq këtë rezervim.

Ai urdhëron lirimin e tij nga burgu, përveç nëse ndalohet për një arsye tjetër.

Ai u gjykua dhe u vendos në Athinë më 5 prill 2019.

Ai u botua në Athinë në një takim publik në audiencën e tij më 12 prill 2019.

SEKRETARI

  • foto galeri
  • foto galeri
  • foto galeri
  • foto galeri

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb