Numri i vrasjeve në Shtetet e Bashkuara u rrit me rreth 30 për qind në vitin 2020, në rreth 21,500, tha të hënën Byroja Federale e Hetimeve (FBI).

Një numër i qyteteve të mëdha amerikane kishin raportuar tashmë një rritje të numrit të vrasjeve vitin e kaluar.

Ishte rritja më e madhe e numrit të vrasjeve që kur FBI filloi mbledhjen e të dhënave në vitet 1960, por numri i përgjithshëm i vrasjeve të tilla mbeti ende nën atë të viteve 1980.

Numri i vrasjeve vitin e kaluar u rrit ndjeshëm nga qershori, meqë asnjë pjesë e Shteteve të Bashkuara nuk u kursye – megjithëse shteti jugor i Luizianës vazhdoi të kishte shkallën më të lartë të vrasjeve në vend.

Sipas Raportit Uniform të Krimit të FBI -së, 77 përqind e vrasjeve në vitin 2020 janë kryer me armë zjarri, nga 74 përqind në vitin 2019.

Ekspertët nuk kanë dhënë një shpjegim të qartë për rritjen e numrit të vrasjeve vitin e kaluar, por kanë treguar ndikimin destabilizues të pandemisë Covid dhe një rritje të shitjeve të armëve.

FBI tha se rreth 16,000 agjenci federale, shtetërore, qarku, qyteti, universiteti, kolegji dhe fisesh kishin dorëzuar të dhëna në raportin e krimit.

FBI nuk ka nxjerrë statistika të vrasjeve deri më tani për vitin 2021, por numrat nga disa qytete të mëdha tregojnë se nuk ka pasur një rënie në rritjen e shkallës së vrasjeve.

Sipas shifrave të Bankës Botërore, kishte 6.5 vrasje për 100,000 banorë në Shtetet e Bashkuara në 2018, krahasuar me 35 në Meksikë, 27 në Brazil, 8 në Rusi dhe 1 për 100,000 në Francë dhe Gjermani.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb