Ukraina ka një marrëveshje me Fondin Monetar Ndërkombëtar (FMN) për të nisur një program të ri special. Misioni i FMN-së do të nisë punën në tetor të këtij viti.

“Biseda shumë të rëndësishme u zhvilluan me Drejtoreshën Menaxhuese të FMN-së, Kristalina Georgieva dhe menaxhmentin e Bankës Botërore, z. Trotsenburg dhe znj. Bjerde. Në fakt, këto janë dy organizatat më të mëdha financiare ndërkombëtare. Dhe ne u siguruam se do të vazhdojnë të mbështesin Ukrainën. Në veçanti, ne kemi një marrëveshje me FMN-në për nisjen e një programi të ri special. Ne presim që misioni në Ukrainë të fillojë të punojë tashmë në tetor të këtij viti dhe programi [do të nisë] vitin e ardhshëm”, tha kryeministri ukrainas Denys Shmyhal në mbledhjen e kabinetit më 27 shtator.

Këtë vit, Ukraina do të marrë një total prej 2.8 miliardë dollarësh nga FMN, shtoi ai.

Kryeministri vuri në dukje gjithashtu se çështja e ndihmës financiare është diskutuar me kryeministren e re britanike Liz Truss.

“Ukraina do të marrë 500 milionë dollarë nga Britania për blerjen e gazit, gjë që do të forcojë më tej elasticitetin tonë gjatë këtij sezoni ngrohjeje,” vuri në dukje Shmyhal.

Ai theksoi gjithashtu se Ukraina po diskutonte planin e rindërtimit të vendit me partnerët e saj perëndimorë dhe po shtronte çështjen e burimeve të nevojshme për zbatimin me cilësi të lartë të këtij plani.

“Deri në 500 miliardë dollarë në asete ruse janë ngrirë në Perëndim. Ne jemi duke lobuar për miratimin e një marrëveshjeje të re ndërkombëtare dhe ndryshimet në legjislacionin kombëtar të partnerëve tanë, në mënyrë që asetet e ngrira ruse të bëhen burimi kryesor për rindërtimin tonë dhe evropian. transformim”, theksoi kryeministri.

Siç është raportuar, Ukraina pret të marrë një financim zyrtar të shpallur prej 12 miliardë dollarësh deri në fund të vitit.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb