Çdo ditë, shkencëtarët në mbarë botën punojnë për të gjetur përgjigje gjithnjë e më të sakta dhe gjithëpërfshirëse për pyetjet më themelore të njerëzimit rreth botës natyrore dhe sociale. Duke përdorur mjete tokësore së bashku me intelektin dhe imagjinatën e tyre, ata jo vetëm u përgjigjen pyetjeve thelbësore si “Cila është baza e jetës” dhe “Cili është themeli i materies?”, por gjithashtu përpiqen të ofrojnë zgjidhje praktike për problemet tona të përditshme.

Në këtë kontekst, është e lehtë të supozohet se në botën e shkencës, ku kërkimi i dijes duhet të marrë përparësinë mbi gjithçka tjetër, konstruktet shtypëse shoqërore dhe paragjykimet që pengojnë pothuajse të gjitha aspektet e tjera të jetës sonë nuk janë aq ndikuese – është e lehtë. të supozohet se shkencëtarët mund të bashkohen në bazë të përbashkët ndërsa eksplorojnë çështje ekzistenciale. Megjithatë, realiteti i trishtuar është se gratë shkencëtare janë detyruar të luftojnë fillimisht për një vend në tryezë dhe më pas për njohje, që në fillim.

Një nga shembujt më të dukshëm dhe më dëshpërues të diskriminimit gjinor në shkencë është ndoshta fshirja e kontributit vendimtar të kimistes angleze Rosalind Franklin në zbulimin e strukturës së dyfishtë spirale të ADN-së.

“Zonja jonë e errët do të na lërë javën tjetër.” Më 7 mars 1953, Maurice Wilkins nga King’s College, Londër, i shkroi Francis Crick në laboratorët Cavendish në Kembrixh për të njoftuar largimin e planifikuar të koleges së tij femër “obstruktive” Franklin nga King’s.

Wilkins dukej se kishte përshtypjen se me zhdukjen e “zonjës së errët”, ai, Crick dhe kolegu i tyre James Watson do të ishin të lirë të shkonin përpara dhe të deshifronin shpejt kodin e ADN-së. Dhe me sa duket e bënë. Një muaj më vonë, Crick dhe Watson botuan një artikull novator në revistën Nature mbi strukturën e molekulës së ADN-së. Ata u lavdëruan menjëherë për zbulimet e tyre, por dukej se “harruan” të përmendnin se puna e Franklin, “zonja e tyre e errët”, ishte absolutisht vendimtare për zbulimin e tyre. Gruaja e atëhershme 32-vjeçare kishte kryer një sërë eksperimentesh që siguruan shabllonin vizual për të vërtetuar se heliksi i dyfishtë tashmë i famshëm është plani për biologjinë tonë.

Rosalind Franklin lindi në një familje hebreje liberale në Londër. Ajo u shty të studionte shkencën për shkak të kuriozitetit të saj natyror. Përfundimisht, falë punës së palodhur dhe ambicjes, ajo ishte në gjendje ta transformonte magjepsjen e saj me botën fizike në një karrierë të suksesshme në shkencë, pavarësisht nga shumë pengesa që u përball, thjesht për faktin se ishte një grua hebreje në botën e burrave.

Ishin hetuesit kryesorë në laboratorin e Mbretit – të gjithë burra – ata që bënë thirrjet, siguruan fonde dhe fituan nga çdo zbulim i bërë atje. Por ishte Franklin ai që bëri punën dhe hodhi terrenin për zbulimin e spirales së dyfishtë. Mjerisht, ajo kurrë nuk u vlerësua ose u fitua nga zbulimi i saj novator gjatë jetës së saj. Ajo vdiq nga kanceri në vitin 1958, në moshën 37-vjeçare.

Në vitin 1962, ish-shefi i Franklin, Maurice Wilkins, Francis Crick dhe James Watson u nderuan me Çmimin Nobel në Mjekësi/Fiziologji për zbulimin e strukturës molekulare të ADN-së – një zbulim që ata ishin në gjendje ta bënin vetëm për shkak të punës së palodhur të Franklin. Franklin nuk u nominua për çmimin Nobel së bashku me kolegët e saj meshkuj për arsye në dukje teknike: rregullat në atë kohë vendosën kufizime se sa njerëz mund të ndanin çmimin dhe kandidatët duhej të ishin gjallë në kohën kur u nominuan. Megjithatë, asnjë nga tre shkencëtarët që fituan këtë njohje më të lartë në shkencë nuk ndjeu nevojën për t’i bërë të ditur botës se sa vendimtare ishte për këtë zbulim gruaja që dikur talleshin si “zonjë e errët”. Në të vërtetë, kontributi i Franklinit në zbulimin e strukturës molekulare të ADN-së nuk u publikua vetëm vite më vonë.

Disa mund të pretendojnë se fshirja e punës dhe arritjeve të Franklin gjatë jetës së saj nuk ishte rezultat i diskriminimit sistematik, por një anomali – diçka e lindur nga fati i keq, një reflektim i vogëlsisë së kolegëve të saj ose paaftësia e saj për të publikuar suksesin e saj.

Shumë veta tregojnë për historinë e vetme të suksesit femëror të njohur në shkencë nga shekulli i 20-të për të pohuar se gratë në fakt kishin mundësinë të ishin pjesë e botës shkencore dhe të fitonin njohje për zbulimet e tyre që nga shekulli i kaluar.

Sigurisht, Marie Curie fitoi çmimin e saj të parë Nobel, për fizikën, shtatëmbëdhjetë vjet para lindjes së Franklinit, në 1903. Jo vetëm kaq, ajo fitoi një çmim të dytë Nobel, këtë herë në kimi, tetë vjet më vonë në 1911. Dhe është e vërtetë që Curie u njoh gjerësisht për punën e saj gjatë jetës së saj. Por puna dhe arritjet e jashtëzakonshme të Curie-t nuk mund dhe nuk duhet të përdoren për të fshehur faktin se gratë janë anashkaluar, injoruar dhe fshirë prej kohësh në shkencë. Është Curie ajo që ishte anomalia (dhe e cila ishte e martuar me një shkencëtar të njohur mashkull, i cili me gjasë e ndihmoi atë të fitonte njohjen në botën e shkencës së pamohueshme të dominuar nga meshkujt në fillim të shekullit të 20-të).

Për çdo Curie, dhe nuk ka aq shumë, historia e shkencës është plot me dhjetëra Franklins. Dhe ndoshta mijëra gra të tjera që kishin aq shumë për të kontribuar në shkencë, por nuk u lejuan as në laborator.

Bota e shkencës është ende e dominuar nga burrat 22 vjet në shekullin e 21-të. Kjo nuk ndodh sepse, siç pretendojnë disa, gratë dhe njerëzit jobinarë janë të këqija ose nuk janë të interesuar për shkencën, por sepse ato po luftojnë kundër ideologjisë dhe politikave seksiste që janë rrënjosur thellë në institucionet akademike.

Vetëm në vitin 2005 ekonomisti Lawrence Summers, atëherë president i Universitetit të Harvardit, pretendoi publikisht se nënpërfaqësimi i grave në shkenca nuk është për shkak të diskriminimit, por përkundrazi, “ndryshimeve biologjike” midis burrave dhe grave. Deklarata e tij provokoi një bujë dhe u dënua gjerësisht nga feministët në Harvard dhe më gjerë. Megjithatë, gati dy dekada më vonë, pikëpamjet e tij të bazuara në nocionet esencialiste të shekullit të nëntëmbëdhjetë për gjininë dhe biologjinë mbahen ende – haptazi dhe fshehurazi – nga njerëz në pozita të pushtetit në akademi.

Edhe pse gratë kanë bërë përfitime të mëdha në drejtim të rritjes së përfaqësimit të tyre në shkencë vitet e fundit, ato janë ende shumë të nënpërfaqësuara. Sipas hulumtimit të UNESCO-s, sot, globalisht, vetëm 33.3 për qind e të gjithë studiuesve janë gra, me norma që variojnë në varësi të vendit. Për më tepër, studiueset femra priren të kenë karriera më të shkurtra dhe më pak të paguara mirë. Puna e tyre është e nënpërfaqësuar në revista të profilit të lartë dhe ato shpesh kalohen për t’u promovuar.

Për të arritur barazinë e vërtetë gjinore, është thelbësore të pranohet dhe të trajtohet nënpërfaqësimi i grave në shkencë, dhe pengesat shtesë që hasin gratë shkencëtare për shkak të gjinisë së tyre. Për më tepër, adresimi i pabarazisë gjinore në shkencë do të na ndihmonte të trajtojmë më mirë diskriminimin me bazë gjinore në shumë fusha të tjera, veçanërisht në shëndetësi.

Në të vërtetë, sot shumë sëmundje që prekin në mënyrë disproporcionale gratë janë të nën-hulumtuara.

Për shembull, merrni fibroidet, një sëmundje e dhimbshme që kufizon jetën, që prek rreth 26 milionë njerëz me mitër në SHBA. Gratë me ngjyrë kanë dy deri në tre herë më shumë gjasa të kenë këtë sëmundje. Pavarësisht se sëmundja është kaq e përhapur, shumë pak dihet për të. Gratë vuajnë në heshtje për vite përpara se të marrin një diagnozë. Nëse do të kishte më shumë studiues femra, veçanërisht studiuese femra zezake, dhe ato do të kishin të njëjtin nivel aksesi në grante si kolegët e tyre të bardhë, meshkuj, ndoshta do të kishim ditur më shumë, apo edhe do të kishim një kurë të lehtë dhe të përballueshme për fibroidet deri tani. .

Duhet pranuar se njerëzit dhe organizatat në të gjithë botën po punojnë për t’i dhënë fund pabarazisë gjinore në shkencë. Disa institucione rajonale në Afrikën Sub-Sahariane, për shembull, kanë ndërmarrë hapa për të promovuar pjesëmarrjen e grave në shkencë. Që nga fundi i viteve 1990, Komuniteti i Zhvillimit të Afrikës Jugore ka ndarë burime për të siguruar që vajzat dhe djemtë të kenë akses të barabartë në arsimin shkencor dhe matematikor. Komuniteti i Afrikës Lindore dhe Komuniteti Ekonomik i shteteve të Afrikës Perëndimore kanë ndërmarrë hapa të ngjashëm për të inkurajuar pjesëmarrjen e grave në shkencë. Në vitin 2010, Unioni Afrikan krijoi Çmimin Rajonal Kwame Nkrumah për Gratë Shkencëtare – të emërtuar sipas presidentit të parë të Ganës – dhe që atëherë ka ofruar shpërblime në para për marrësit e tij.

Programe, fonde dhe çmime të ngjashme janë krijuar në rajone të tjera, nga Amerika në Azi dhe Evropë, për të rritur pjesëmarrjen e grave dhe vajzave në shkencë dhe për të hequr barrierat nga rrugët e shkencëtareve femra.

Por këto iniciativa mund të ndihmojnë në ngushtimin e hendekut gjinor në shkenca nëse mund të shkojnë përtej thirrjeve për barazi dhe drejtësi në klasat, laboratorët, universitetet dhe institucionet e tjera shkencore të botës.

Gratë mund të zënë vendin e tyre të merituar në botën e shkencës vetëm nëse shoqëritë fillojnë të perceptojnë dhe trajtojnë pabarazinë gjinore në këtë arenë si pjesë e një lufte më të gjerë të punës. Ne mund t’i japim fund plotësisht pabarazisë gjinore në shkencë vetëm duke ndërtuar vende pune egalitare, thjesht për shkencëtarët që janë pa ngacmime të të gjitha llojeve, si dhe paga shfrytëzuese. Ashtu si në të gjitha fushat e tjera të punës, sindikatat mund të ndihmojnë për ta bërë botën e shkencës më të drejtë.

Siç vunë në dukje Zachary Eldredge dhe Colleen Baublitz në Science for the People, sindikatat jo vetëm që mund të ndihmojnë në mposhtjen e seksizmit në mjediset e punës të lidhura me shkencën, por gjithashtu mund të “ofrojnë një ribalancim themelor të pushtetit, mbështetje për objektivat e ngacmimit dhe transparencë dhe llogaridhënie më të madhe. .”

Për t’i dhënë fund pabarazisë gjinore në shkencë, përtej reformave strukturore në universitete dhe objekteve të tjera kërkimore dhe futjes së politikave që synojnë diskriminimin gjinor në arsim, ne gjithashtu duhet të rimendojmë se si e perceptojmë shkencën dhe shkencëtarët.

Sot, ekziston ende një besim se ekziston një gjeni i vetëm – ose një ekip shumë i vogël gjenish – pas çdo zbulimi apo shpikjeje novator shkencor. Dhe, duke qenë se shumica e shoqërive janë akoma më të prirura për t’u dhënë burrave merita për një arritje të madhe dhe për të vënë në një piedestal burra tashmë të formuar, kjo rezulton që shkencëtarët meshkuj “yll” të fitojnë famë dhe të vlerësohen, ndërsa ekipet që bëjnë të mundur zbulimet e mëdha shkencore, skuadrat që përfshijnë shumë femra, përfundojnë duke u anashkaluar.

Me fjalë të tjera, ajo që ka ndodhur me Rosalind Franklin gjysmë shekulli më parë, po ndodh edhe sot, me shumë gra. Në vitin 1968, në epilogun e librit të tij, The Double Helix, James Watson shkroi: “Meqenëse përshtypjet e mia fillestare për [Franklin], si shkencore dhe personale (siç janë regjistruar në faqet e para të këtij libri), ishin shpesh të gabuara, unë dua për të thënë diçka për arritjet e saj.” Më pas ai përshkruan punën dhe aftësitë e saj të jashtëzakonshme, si dhe pengesat e mëdha me të cilat u përball si grua në botën e shkencës. Duke lexuar këtë reflektim, këtë pranim pas vdekjes së përmasave të aftësive dhe arritjeve të Franklinit, nuk mund të mos ndihesha i zemëruar. E zemëruar që nuk i dëgjoi kurrë këto fjalë lavdërimi nga Watson kur ishte gjallë, e zemëruar që nuk ishte konsideruar as për një çmim Nobel,

Por akoma më tepër, ajo që më zemëroi ishte kuptova se ka të ngjarë që sot ka miliona Rosalind Franklin, të cilët po përpiqen të bëjnë shkencë dhe ta bëjnë botën të njohë arritjet e tyre – miliona gra konsiderohen si “zonja e errët” nga njerëz si. Watson, Wilkins dhe Crick.

 

 

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb