Britani e Madhe

Nje hetim i  The Times ka zbuluar nje skandal ne Britanine e Madhe.

Mesohet  se kuti të mbushura me para të gatshme nga kreditë Covid të mbështetura nga taksapaguesit në Britaninë e Madhe u sekuestruan në kufi ndërsa njerëzit u përpoqën t’i kontrabandonin jashtë vendit.

Zyrtarët e forcave kufitare kanë ndaluar njerëzit në aeroportet në të gjithë Britaninë “që mbanin shuma të mëdha parash të dyshuara nga kreditë e rikthimit të koronavirusit.  Marrësit e tjerë të mbështetjes financiare gjatë pandemisë i përdorën paratë për të financuar lojërat e fatit, rinovimet e shtëpive, makinat.

Bëhet fjalë për të paktën 100 milionë £ hua Covid që shkuan për kompanitë e formuara pas fillimit të pandemisë, duke ngritur pikëpyetje nëse paratë shkuan për bizneset që ishin krijuar për të ndihmuar. Paratë e gatshme kishin për qëllim të mbështesnin firmat ekzistuese të goditura nga pasojat e pandemisë, por një boshllëk nënkuptonte se kompanitë e reja, të cilave nuk synohej politika, mund të përfitonin gjithashtu.

Në shumë raste, individët morën kredi përpara se t’i transferonin menjëherë fondet në llogaritë personale bankare dhe t’i shpenzonin paratë për veten e tyre në vend të kompanive të tyre. Vlerësohet se deri në 17 miliardë £ nga 47 miliardë £ që qeveria shpenzoi për kreditë e rikthimit për bizneset nuk do të kthehen kurrë dhe rreth 4.9 miliardë £ prej tyre dyshohet se janë humbur nga mashtrimi, sipas një raporti.

Një ekspert mashtrimi tha se kishte frikë se gjetjet ishin vetëm “maja e ajsbergut”, ku shumica e atyre që janë përgjegjës nuk ka gjasa të përballen me ndonjë sanksion të madh për shkak të “vëllimit të madh” të abuzimit.

David Clarke, ish-kreu i mashtrimit për policinë e qytetit të Londrës dhe ish-kryetar i Panelit Këshillues për Mashtrimet, tha se zbulimet ishin “befasuese”, duke shtuar se ato “provuan se në fakt nuk kishte mbrojtje për paratë që dërgoheshin”.

Nga hetimi u zbulua:

  • Një lojtar kumar përdori një hua rikthimi prej 50,000 £ për të financuar lojërat e pokerit pasi pretendoi se kompania e tij ktheu mbi 200,000 £, edhe pse ai kishte vetëm 2,72 £ në llogarinë e tij.
  • Një biznesmen ka shkelur rregullat e skemës duke siguruar më shumë se dhjetë kredi pandemike për kompanitë në të njëjtin grup korporate.
  • Një pronar dyqani sanduiçësh mori një hua prej 35,000 £ për biznesin e tij përpara se ta përdorte atë për të financuar rinovimin e kopshtit të tij, humbjet e lojërave të fatit dhe një biznes të ri që dështoi brenda gjashtë muajsh.
  • Një pronar lokali i pagoi vetes 30,000 £ pasi kërkoi një nga kreditë e biznesit në “tarifat e konsulencës”.
  • Një pronar i një kompanie pijesh joalkoolike e rriti xhiron e firmës së tij me 100 herë me kërkesën e tij për të marrë një kredi maksimale prej 50,000 £
  • Një pronar restoranti ka mundur të marrë një kredi pasi ishte dëbuar nga ambientet e tij për mospagim të qirasë.

Burimet e Home Office thanë se pasagjerët ishin ndalur në aeroportet e Mbretërisë së Bashkuar duke u përpjekur të kontrabandonin sasi të mëdha parash që ata kishin marrë nga kreditë e rikthimit. Paratë u konfiskuan në bazë të ligjit për të ardhurat nga krimi dhe hetimet janë duke u zhvilluar.

Të dhënat e muajve të fundit nga Shërbimi i Falimentimit të qeverisë, i cili mund të ndalojë drejtorët që thyejnë rregullat e kompanisë ose falimentuesit që gjykohen si përgjegjës për borxhet e tyre nga kompanitë drejtuese, kanë zbuluar shkallën e abuzimit me skemën. Skema e kthimit të huasë ishte më e madhja nga skemat e kredisë së biznesit të lidhura me Covid-19, duke synuar firmat më të vogla dhe duke u ofruar atyre kredi deri në 50,000 £, ose 25 për qind të xhiros vjetore.

Në shumë raste drejtorët morën hua para se pothuajse menjëherë ta transferonin shumën e plotë në llogaritë e tyre personale bankare. Sipas rregullave, kreditë mund të përdoren vetëm për të mbështetur bizneset e tyre. Diskualifikimet i pengojnë njerëzit të menaxhojnë kompanitë deri në 15 vjet. Një skualifikim është një urdhër civil që përdoret kur një drejtor dyshohet për sjellje mashtruese të një biznesi, keqpërdorim të fondeve të kompanisë ose dështim në pagesën e taksave, për të mbrojtur publikun.

Rastet e identifikuara nga The Times janë ndër të parat që dalin nga Shërbimi i Falimentimit dhe shumë të tjera priten. Një pyetje parlamentare e Laburistëve zbuloi se, që nga shkurti, qeveria kishte kundërshtuar mbylljen e të paktën 63,968 kompanive që ende kishin borxhe në bazë të një skeme pandemike.

Duke parandaluar mbylljen e tyre në këtë mënyrë, qeveria mund të përpiqet të rikuperojë një pjesë të parave përmes procedurave të falimentimit ose të ndërmarrë veprime civile ose penale kundër drejtorëve. Skema e rikthimit u lançua në 4 maj 2020 gjatë valës së parë të pandemisë për të mbështetur mijëra biznese të vogla në rrezik kolapsi. Fillimisht kërkoi që drejtorët t’i përgjigjeshin vetëm shtatë pyetjeve në internet.

Sipas skemës, kompanitë mund të aplikonin për kredi deri në 50,000 £ në varësi të xhiros së tyre, të cilën ata vetë e deklaruan. Borxhi paguhet gjatë gjashtë viteve me një normë fikse prej 2.5 për qind.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb