IZRAEL

Izraeli reagon ashpër pas vendimit të Gjykatës Penale Ndërkombëtare për të hetuar Izraelin për krime të supozuara të luftës në territorin e Palestinës.

Ambasadori i Izraelit në Kanada, Alan Baker, argumenton në një shkrim të gjatë se kjo gjykatë është kapur politikisht dhe po manipulohet kundër një shteti, që ka mbështetur që prej vitit 1950 krijimin e një organi të tillë, që është pikërisht Izraeli.

Mes të tjerash, kryediplomati Baker thekson se është e qartë sipas të gjitha standardeve ndërkombëtare se Palestina nuk është shtet.

Mesazhi i plotë i ambasadorit:
Është tragjike dhe ironike që Shteti i Izraelit, një nga themeluesit e vizionit për krijimin e një Gjykate Ndërkombëtare Penale pas mizorive të paimagjinueshme të kryera kundër popullit hebre gjatë holokaustit, tani është bërë shënjestër e Gjykatës Ndërkombëtare kundër Krimit, bazuar në manipulimin politik palestinez.
Ajo që synohej të ishte një organ i pavarur juridik i përkushtuar në parandalimin e licencës, që gëzonin kriminelët më të rëndë dhe më të egër të luftës, duke i sjellë para drejtësisë tani po manipulohet politikisht kundër një shteti, që nga fillimi viteve 1950 ka mbështetur vazhdimisht krijimin e një organi të tillë.

Ironia është edhe më e dukshme, duke pasur parasysh akrobacitë ligjore nga prokurori i Gjykatës, i orientuar politikisht dhe i ndikuar politikisht, dhe shumica e gjyqtarëve të Dhomës paragjyqësore, në këmbënguljen e tyre kokëfortë dhe të gabuar për t’i atribuar elemente të shtetësisë dhe sovranitetit një subjekti palestinez, që sipas të gjitha standardeve ndërkombëtare është e qartë që nuk është shtet.

Për këtë arsye, edhe sipas statutit të GJNNC-së, Palestina nuk mund të jetë subjekt i juridiksionit të Gjykatës. Kjo situatë ironike nuk është për t’u habitur, duke pasur parasysh atmosferën mbizotëruese ndërkombëtare të nxitjes së armiqësisë ndaj Izraelit në të gjithë sistemin KB.

Sidoqoftë, tronditës është fakti se një institucion juridik ndërkombëtar, që shpresohej dhe synohej të ishte një “Gjykatë Penale Ndërkombëtare e pavarur, e përhershme, me juridiksion mbi krimet më të rënda ndaj bashkësisë ndërkombëtare si një e tërë, ka lejuar që vetë të manipulohet dhe abuzohet politikisht”.
Ajo që synohej ishte një organ juridik apolitik, pa presion dhe ndikim politik, tani e ka lejuar vetveten të bëhet organ në dispozicion të atyre elementeve në bashkësinë ndërkombëtare, që kërkojnë të minojnë legjitimitetin e Izraelit.

Duke vepruar kështu, Gjykata ka paragjykuar në mënyrë të pariparueshme çdo integritet juridik, besueshmërinë dhe mirëbesimin që mund të kishte.

Ky vendim nga Dhoma Gjyqësore e Gjykatës për të pranuar pretendimin e prokurorit, bazuar thjesht në rezoluta politike jo-detyruese, jo-ligjore dhe jo-autoritare të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, sfidon të gjithë logjikën ligjore. Fakti që Gjykata po kërkon të ushtrojë juridiksionin mbi territorin e diskutueshëm që është në mes të një procesi të zgjidhur mosmarrëveshjeje të njohur ndërkombëtarisht, bie ndesh plotësisht me praktikën logjike ndërkombëtare të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve.

Kjo është edhe më e palogjikshme duke pasur parasysh faktin se Shteti i Izraelit nuk është palë në Statutin e Romës.

Meqenëse Statuti i Gjykatës Penale Ndërkombëtare është i hapur vetëm për shtetet sovrane, dhe meqenëse nuk ekziston asnjë shtet sovran palestinez, dhe meqenëse nuk ekziston asnjë territor palestinez mbi të cilin Gjykata mund të ushtrojë juridiksionin e saj, Dhoma e Procedurës Paraprake, me çdo logjikë ligjore, duhet të kishte hedhur poshtë pretendimet e prokurori.

Në dritën e faktit se territoret që i nënshtrohen referimeve palestineze në Gjykatë, janë nën një proces të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve dhe negociatave të rëna dakord dhe të pranuar ndërkombëtarisht, Dhoma e Paraburgimit e Gjykatës Penale Ndërkombëtare, me çdo logjikë ligjore, duhet të kishte hedhur poshtë pretendimet e prokurori, në vend që të përpiqet të paragjykojë dhe minojë rezultatin e procesit negociues duke përcaktuar se ekziston territor sovran palestinez.

Ky ishte mendimi i paraqitur në Dhomën e Procedurës Paraprake nga shtatë shtete, palë në Statutin e Gjykatës Penale Ndërkombëtare, si dhe qindra avokatë të pavarur ndërkombëtarë dhe organizata joqeveritare. Për fat të keq, shumica e anëtarëve të Dhomës së Procedurës Paraprake zgjodhën ta injorojnë këtë mendim.
Mjerisht, dhe për fat të keq, ky vendim jo vetëm që dëmton në mënyrë të pariparueshme integritetin dhe besueshmërinë e Gjykatës Penale Ndërkombëtare, por ai gjithashtu ka potencialin për të minuar dhe prishur procesin e negociatave për paqen në Lindjen e Mesme, pasi Gjykata, me urdhër të prokurorit të saj, po përpiqet të paragjykojnë rezultatin e këtij procesi, në kundërshtim me të gjithë logjikën historike dhe ligjore.

Rrëmbimi, abuzimi dhe manipulimi i Gjykatës Penale Ndërkombëtare është antiteza e vizionit të etërve të saj themelues, shteteve dhe ekspertëve ligjorë ndërkombëtarë që i kushtuan kaq shumë kohë, përpjekje dhe entuziazëm krijimit të një organi juridik vërtet objektiv.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb