Një raport i fundit i Unicef ​​zbuloi se fëmijët në Holandë janë më të kënaqurit me jetën e tyre, me vendin që shënon rezultatet më të larta në mbarë botën për mirëqenien e fëmijëve.

Studimi i Unicef analizoi mirëqenien e fëmijëve dhe të rinjve deri në moshën 18 vjeç në 41 vendet më të zhvilluara në botë. Shqipëria sigurisht mungonte në këtë studim.

Studimi i tyre zbuloi se Holanda ishte vendi më i mirë për të krijuar një familje, pasi fëmijët atje janë të kënaqur dhe kanë një cilësi të mirë të jetës.

Në shumicën e vendeve, rreth 80 përqind e fëmijëve janë të kënaqur me jetën e tyre, por në Holandë, kjo shifër është 90 përqind. Meksika dhe Rumania dolën përkatësisht në vendin e dytë dhe të tretë, me Turqinë që mban vendin e fundit me “vetëm” 53 përqind.

Holanda gjithashtu mori rezultatet më të larta për qasjen në arsim të mirë dhe aftësitë sociale të fëmijëve. Në këto kategori, Danimarka dhe Norvegjia vinin pas Holandës, duke dalë përkatësisht në vendin e dytë dhe të tretë. Shtetet e Bashkuara, Bullgaria dhe Kili morën rezultatet më të ulëta.

Pavarësisht nga suksesi i Holandës në shumë aspekte, kishte disa kategori në të cilat vendi nuk paraqitej më mirë se vende të tjera. Pesha ishte një prej tyre, me një të katërtën e fëmijëve në Hollandë që ishin mbipeshë. Sidoqoftë, kjo shifër ende vjen nën mesataren globale, me një të tretën e fëmijëve midis moshës pesë dhe 19 vjeç, në mbipeshë.

Këto shifra mund të mos jenë një surprizë, pasi vetëm disa ditë më parë Unicef ​​publikoi një raport të ndryshëm dhe zbuloi se 70 përqind e produkteve ushqimore dhe pijeve nuk plotësonin kërkesat e nevojshme shëndetësore.

Shkollat ​​në Holandë gjithashtu duket se u bëjnë presion mjaft të madh fëmijëve, sipas rezultateve të hetimit. Suzanne Laszlo, drejtoreshë e Unicef ​​Holland, tha: “Ne e dimë nga studimi i fundit që të rinjtë Holandezë përjetojnë më shumë stres për shkak të presionit të shkollës. Ndërsa presioni rritet, të rinjtë përjetojnë më shumë probleme emocionale dhe më pak kënaqësi nga jeta. ”

Laszlo gjithashtu njohu ndikimin e rëndësishëm të pandemisë së koronavirusit në edukimin dhe shëndetin mendor të fëmijëve, jo vetëm në Holandë, por edhe në të gjithë botën, dhe u kërkoi qeverive që t’i mbanin fëmijët nën kujdes kur marrin vendime për masat e virusit koronavirus.

Raporti i Unicef: Mirëqenia e fëmijëve në vendet e pasura

Në tërësi, vendet në Evropën Veriore performuan veçanërisht mirë. Në skajin tjetër të spektrit, Greqia, Shtetet e Bashkuara, Lituania, Letonia dhe Rumania vinin në fund të tabelës së Unicef.

Renditja e Unicef ​​për 15 vendet më të zhvilluara sipas mirëqenies së përgjithshme të fëmijëve të tyre:

Hollanda

Norvegjia

Islanda

Finlanda

Suedi

Gjermania

Luksemburgu

Zvicra

Belgjika

Irlanda

Danimarka

Sllovenia

Franca

Republika Çeke

Portugalia

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb