Inspektorati Kombëtar i Mbrojtjes së Territorit, IKMT, do të zgjerojë fushën e veprimtarisë dhe funksioneve të tij, duke u kujdesur jo vetëm për mbrojtjen e territorit, por dhe për mbrojtjen e mjedisit, kryesisht të ujit, tokës dhe pyjeve, me theks te pyjet.

Ministri i Brendshëm, Sandër Lleshaj zhvilloi një takim me prefektët, strukturat drejtuese të IKMT dhe strukturat vendore e qendrore në Policinë e Shtetit. Takimi erdhi pas miratimit të vendimit në Qeveri, që transferon përgjegjësinë për kontrollin e mjedisit dhe pyjeve, nga MTM tek Ministria e Brendshme.

“Qeveria ka ndërmarrë në funksion të pajisjes ose ngarkimit të Ministrisë së Brendshme me disa detyra të shtuara të reja, përsa i përket kontrollit të territorit dhe mjedisit. Ndryshimet konsistojnë në një zgjerim të fushës së përgjegjësisë të Ministrisë së Brendshme, edhe me funksionet e parandalimit, mbrojtjes dhe mbikëqyrjes, kontrollit dhe zbatimit të legjislacionit në fuqi për mbrojtjen e tokës, ajrit, ujërave dhe pyjeve nga ndotja, dëmtimet apo ndërhyrjet e paligjshme. Në vijim të këtij ndryshimi, ose këtij zgjerimi të fushës së përgjegjësisë së Ministrisë së Brendshme, një pjesë funksionesh, që kanë të bëjnë kryesisht me inspektimin në fushën e mjedisit, territorit, ujërave dhe pyjeve do të kalojnë tashmë në përgjegjësinë e Ministrisë së Brendshme dhe për këtë arsye është realizuar edhe një ndryshim strukturor, për sa i përket Inspektoratit Kombëtar të Mbrojtjes së Territorit, IKMT-së, i cili tashmë do të zgjerojë fushën e veprimtarisë dhe funksioneve të tij, duke u kujdesur jo vetëm për mbrojtjen e territorit, por dhe për mbrojtjen e mjedisit, kryesisht të ujit, tokës dhe pyjeve, me theks te pyjet”, tha Lleshaj.

Ministri u shpreh se, “ky ndryshim synon që të rrisë fuqinë parandaluese të institucioneve tona në mbrojtjen e mjedisit në vend, të godasë veprimtarinë e paligjshme dhe të sigurojë që vendi të zhvillohet në kushte normale sa i përket mjedisit, për të siguruar edhe parakushtet e tjera të domosdoshme për zhvillimin e ekonomisë, turizmit dhe të tjera”.

Në lidhje me arsyet e kësaj lëvizjeje, Lleshaj tha se, “arsyeja është së pari, duke qenë se IKMT-ja ka kryer deri tani një funksion të rëndësishëm në mbrojtjen e territorit të vendit, është menduar që duke e zgjeruar fushën e veprimit të këtij institucioni të provuar ndërkohë për një efiçencë të caktuar, ne do të arrijmë ta kryejmë më mirë edhe atë pjesë të shtuar të tij pra ujin, territorin, pyjet”.

Por nuk është vetëm kjo, theksoi Lleshaj, “arsyeja e dytë, ndoshta më kryesore, është që duke e afruar pranë Ministrisë së Brendshme, pranë Policisë së Shtetit, ne do të arrijmë që funksionet e mbrojtjes së territorit, të kryhen në kuadër të një veprimi të përbashkët të Policisë së Shtetit dhe të IKMT-së së re, e cila tashmë nuk do të jetë pjesë e Inspektorati Kombëtar i Mbrojtjes së Territorit por do të jetë Inspektorati Kombëtar i Mjedisit dhe Territorit. Në kuptimin operacional, në kuptimin e punës së përditshme, strukturat e reja të IKMT-së, e kam fjalën kryesisht për ato që i shtohen si funksione, të inspektimit të mjedisit dhe të pyjeve dhe të ujërave do të kryhen në bashkëveprim të ngushtë me strukturat vendore të policisë”.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb