“Vlerësoni me kujdes lejet, departamentet në gatishmëri operacionale 100% me fuqi, të orientuar drejt luftimeve”, sigurohuni deri sa të arrihen nivelet më të larta të efikasitetit të të gjitha automjeteve, helikopterëve dhe sistemeve të armëve të artilerisë”.

Kështu thuhet në një qarkore të Shtabit të Ushtrisë italiane të 9 Marsit, duke iu referuar “ngjarjeve të njohura” dhe “zhvillimeve në arenën ndërkombëtare”, raporton Ansa.

Në Qarkoren e Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë, me temë “Zhvillimet në arenën ndërkombëtare”, jepen një sërë treguesish të brendshëm për temën “personeli”, “stërvitja”, “punësimi”, “sistemet e armëve”.

Për sa i përket personelit, kërkohet që të vlerësohet pushimi i parakohshëm sepse “duhet bërë çdo përpjekje e mundshme që aftësitë e vlefshme të jenë të disponueshme”. Indikacione edhe për personelin në “stop fiks” i cili “duhet të ushqejë në radhë të parë repartet që shprehin njësitë në gatishmëri”. Në dokumentin – i cili u publikua nga Rifondazione Comunista-Sinistra Europea – tregohet gjithashtu që të shmanget sa më shumë “ndarja e njësive” dhe të vlerësohen të gjitha kërkesat në territorin kombëtar të cilat duhet të miratohen “në qendër”. Edhe “strukturat shëndetësore” do të duhet të kenë parasysh “angazhimet prioritare” në raport me “forcat në gatishmëri”. Indikacionet – specifikohet në qarkore – duhet të zbatohen “me efekt të menjëhershëm”.

Për sa i përket personelit, kërkohet që të vlerësohet pushimi i parakohshëm sepse “duhet bërë çdo përpjekje e mundshme që aftësitë e vlefshme të jenë të disponueshme”. Indikacione edhe për personelin në “ndalim të caktuar” i cili “duhet të furnizojë me prioritet repartet që shprehin njësitë në gatishmëri”.

Në dokumentin që u publikua nga Rifondazione Comunista-Sinistra Europea – tregohet gjithashtu që të shmanget sa më shumë “ndarja e njësive” dhe të vlerësohen të gjitha kërkesat në territorin kombëtar të cilat duhet të miratohen “në nivelin qendror”.

Edhe “strukturat shëndetësore” do të duhet të kenë parasysh “angazhimet prioritare” në raport me “forcat në gatishmëri”. Indikacionet – specifikohet në qarkore – duhet të zbatohen “me efekt të menjëhershëm”.

“Qarkorja e Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë e datës 9 mars është shumë serioze. Ushtria jonë po përgatitet për të luftuar. Është demonstrim i qartë se vendi ynë është tashmë një palë bashkëluftëtare në konfliktin në vazhdim. Qytetarët mbahen në errësirë se si qeveria po na tërheq për fat të keq në një luftë, zhvillimet e së cilës, nëse vazhdojmë në këtë rrugë, do të jenë shkatërruese. Kushdo që ka shërbyer në ushtri për tridhjetë vitet e fundit nuk ka parë kurrë një qarkore të këtij lloji të Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë.

Këtij mobilizimi fatkeq të trupave, i shtohet fakti se ende nuk dihet se çfarë armatimi po dërgojmë në Ukrainë. Qeveria t’ia sqarojë menjëherë vendit. Ne duhet ta ndalojmë këtë spirale lufte”, shprehen Maurizio Acerbo, sekretar kombëtar dhe Gregorio Piccin, përgjegjës për paqen i Partisë Komuniste të Rithemelimit – E Majta Evropiane, të cilët publikuan qarkoren.

Një dokument “ekskluziv për përdorim të brendshëm të një natyre rutinë”. Kështu e përcakton Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë “letrën që qarkullon në disa biseda të mesazheve të çastit” në lidhje me situatën ndërkombëtare. “Është një dokument,- vijon Shtabi i Përgjithshëm, – me të cilin Samiti i Forcave të Armatosura rregullon prioritetet e njësive të Ushtrisë, për t’iu përgjigjur nevojave të diktuara nga ndryshimet në kontekstin ndërkombëtar. Bëhet fjalë pra për sqarime në dritën e një ndryshimi që është aty në sytë e të gjithëve”.

(m.k/BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb