Banka Japoneze për Bashkëpunim Ndërkombëtar (JBIC) do të ofrojë deri në 150 milionë dollarë për Bankën e Tregtisë dhe Zhvillimit të Detit të Zi (BSTDB) për projektet e rindërtimit dhe zhvillimit ekonomik në Ukrainë, shkroi në rrjetet sociale zëvendëskryeministrja e parë,  Ministrja e Ekonomisë Yuliia Svyrydenko.

“Bashkëpunimi midis Ukrainës dhe Japonisë po bëhet edhe më i ngushtë. Gjatë Konferencës së Zhvillimit Ekonomik të Tokios, u nënshkruan 56 dokumente për të thelluar partneritetin tonë dhe për të tërhequr qindra miliona dollarë amerikanë për rindërtimin e Ukrainës. JBIC do të japë një hua prej 150 milionë dollarë për të mbështetur sektorin privat ukrainas përmes Bankës së Tregtisë dhe Zhvillimit të Detit të Zi”, vuri në dukje ajo.

Fondet do të përdoren për projekte tashmë të miratuara.

Marrëveshja midis JBIC dhe BSTDB do të forcojë bashkëpunimin në fushën e bujqësisë, industrisë përpunuese, transportit dhe logjistikës, infrastrukturës dixhitale dhe mjekësisë në Ukrainë. Në veçanti, projektet e energjisë së rinovueshme do të kenë një rëndësi të veçantë, vuri në dukje ministrja e ekonomisë.

Përveç kësaj, agjencia Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) ka nisur një program të ri për Ukrainën për të mbuluar investimet dhe rreziqet tregtare me vlerë 1.25 miliardë euro, vuri në dukje ajo. Ai do të përbëhet nga dy pjesë: 937.5 milionë euro për sigurimin e investimeve të kompanive japoneze (për pesë vjet) dhe 312.5 milionë euro kredi për eksportin e mallrave dhe shërbimeve japoneze (për dy vjet).

Agjencia Japoneze e Bashkëpunimit Ndërkombëtar (JICA) pritet të ndajë rreth 20 milionë dollarë për fondin ukrainas të investimeve private Horizon Capital.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb