Nga: Dmitry STEFANOVICH
2018 tashmë është bërë një vit i rëndësishëm për zhvillimet në lidhje me armët bërthamore në të gjithë botën, me një botim të ri të publikuar nga U.S. Nuclear Posture Review, arritjen midis rusëve dhe amerikanëve të marrëveshjes New START Central Limits, dhe me Clock Doomsday që u zhvendos 30 sekonda më afër mesnatës. E fundit por jo më pak e rëndësishme, presidenti rus Vladimir Putin paraqiti papritur disa automjete të reja bërthamore gjatë adresimit të tij vjetor (megjithëse të shtyrë) në Asamblenë Federale.

Rusia mbetet një figurë kyçe për arsenalet bërthamore në të gjithë botën, si dhe për stabilitetin strategjik, prandaj është e rëndësishme të kuptojmë aftësitë ekzistuese dhe të ardhshme të Forcave Strategjike Raketore dhe shoqëruesve të tyre në det dhe në ajër.

Toka
Sa i përket pjesës tokësorë të treshes bërthamore ruse, pjesa e rëndësishme është më tepër evolucionare: dërgesat e raketave balistike të linjave të reja Yars (SS-27 Mod 2) ndër-kontinentale ose ICBMs (si dhe të Yars-S ende për të specifikuar) nëpërmjet rrugëve lëvizëse dhe varianteve silo-based, kanë çuar në riarmatim të plotë deri të tre divizioneve të raketave, dhe riarmatim të vazhdueshëm për tre të tjerë. Zhvillimi i projektit hekurudhor-lëvizës Barguzin ICBM ka përfunduar, por vendosja është anuluar, e cila në atë kohë dukej një shenjë e mirë, pasi ky sistem ishte padyshim i tepruar.

Një sistem tjetër i ardhshëm, ICBM-ja Sarmat (SS-X-29) me karburant të lëngshëm kishte një sërë problemesh, por eventualisht arriti fazën e provës për lëshim, e cila u konsiderua e suksesshme. Thuhet se kjo rakete është më e fuqishme se Satani i famshëm (SS-18). Sidoqoftë, përdorimi i saj si mjet i shpërndarjes për disa koka raketore (10+) duket si një aftësi e panevojshme, duke pasur parasysh kufijtë ekzistues të New START (700 lëshues raketash të vendosur dhe 1,550 raketa të vendosura bërthamore).

Tani kemi mbërritur në “bllokun e lundrimit të avionëve pa motor”, Avangard, një avion hipersonik më parë i njohur si “Projekti 4202” ose “Yu-71.” Ky lloj, që thuhet se do të bëhet prodhimin serial, është i aftë për goditje precize mbi çdo objektiv, duke anashkaluar çdo mbrojtje të raketave ekzistuese ose të ardhshme. Krahasimi i Avangard dhe Sarmat (ndoshta deri në pesë avionë pa motor për raketë, por ka gjasa më pak) duket mënyra më e përshtatshme për të përdorur këto lodra të reja.

Ka pasur gjashtë nisje testesh ICBM gjatë vitit 2017, të lidhura me zgjerimin e jetëgjatësisë dhe me llojet e reja të ngarkimit. Si zakonisht, numri ishte më i ulët se ai i shpallur më parë; e njëjta dinamikë ndoshta do të mbetet në vitin 2018.

Në përgjithësi, komandanti i forcave strategjike raketore (RVSN) Sergei Karakayev mbetet i angazhuar me 400 ICBM në dispozicion të tij, por ky numër natyrisht përfshin raketa të pavendosura, përndryshe nuk ka shans që Rusia të respektoj limitet e New START. Është e rëndësishme të theksohet se, duke pasur parasysh rënien e shpejtë të koeficientit të përkohshëm të “kokave raketore për automjet” gjatë vitit të kaluar, ekziston një shans që “dislokimi” i ICBM-ve ekzistuese të rënda (SS-18 dhe SS-19) të ketë ndodhur tashmë.

Duke u kthyer në shfaqjen ekstravagante të armëve bërthamore të Putinit, ka një sistem tjetër ndoshta të lidhur me pjesën e terrenit, raketën e lundrimit me bazë bërthamore (ndoshta 9M730, por askush nuk e di me siguri) me një rreze të pakufizuar. Statusi i tij aktual, hulumtimi dhe skedulimet e vendosjes ende duhet të zbulohen (ose jo), por vlen të përmendet se “shembujt” e dhënë gjatë fjalës ishin një Tomahawk i nisur nga deti dhe Kh-101 i nisur nga ajri. Sidoqoftë, lëshuesi i përdorur gjatë testit të treguar në videon përkatëse i ngjan disa llojeve të hedhësve vetëlëvizës me kombinim të raketave tokë-tokë dhe kundër anijeve.

Deti
Pjesa e detit e treshes bërthamore lansoi disa SS-N-23A Sinevas dhe një SS-N-32 Bulava të vetme në vitin 2017. Fakti i fundit ngre disa shqetësime, pasi ne ende duhet të dëshmojmë mundësinë e breshërisë së zjarrit me këtë sistem raketash. Nëndetësja raketore balistike me bazë bërthamore (SSTA) u kthye nga riparimet në Flotën Veriore, ndërsa Bryansk e të njëjtit lloj (i lavdëruar për një nisje të suksesshme të raketave me bazë nëndetëse gjatë ushtrimeve strategjike nga komandanti i flotës), e la Zvezdochka për t’u nënshtruar punës për të riparuar, modernizuar dhe rivendosur gadishmërinë e saj luftarake.

Duke gjykuar nga fotot zyrtare, dy Borei dhe 3 Delta-III SSBN janë gati për detyra luftarake në Oqeanin Paqësor. E para 955A (Borei-A), Princi Vladimir, lundroi në ujëra në vitin 2017. Klasa origjinale Borei përdorte anijet nga rezerva sovjetike, kështu që kjo anije është e para e ndërtimit krejtësisht të ri. Vlen të përmendet se gjatë vitit të kaluar ka pasur një numër konfirmimesh në lidhje me planet për të zhvilluar një lundrues nënujor edhe më të avancuar, Borei-B, në kuadrin e Programit të Armatimeve Shtetërore-2027 (GPV-2027).

Kishte një numër zbulimesh dhe një deklaratë eventuale nga Putini për “dronët” e rinj pa pilot nënujorë, përkatësisht Status-6 (ose Kanyon) dhe Klavesin-2P (Harpsichord). Është shumë e çuditshme që këto dy sisteme shfaqen në të njëjtën video dhe tani po presin edhe për përcaktimet “publike”, për shkak se ata padyshim kanë qëllime të ndryshme. Detyra kryesore e Klavesin-2P besohet të jetë zgjerimi i ndërgjegjësimit të situatës për nëndetëset, ndërsa Status-6 është një “torpilë interkontinentale bërthamore, e aftë për të shkatërruar infrastrukturën bregdetare dhe (të paktën siç tregohet në shfaqjen e videos) sipërfaqen e anijeve. Ende duhet të kuptohet se si një sistem i tillë, që me sa duket mban një kokë bërthamore multimegaton, mund të përfshihet në marrëveshjet ekzistuese dhe të ardhshme të kontrollit të armëve. Status-6 është një sistem strategjik, prandaj duket e përshtatshme që kjo bishë të përfshihet në një traktat të ardhshëm të tipit START, por duhet të kihet parasysh se raketat e lundrimit me bazë nëndetëse me rreze bërthamore të gjatë, të cilat janë ende në shërbim të Marinës Ruse (dhe ndoshta do të shohin një përgjigje nga Marina e SHBA-ve gjithashtu), nuk janë të mbuluara nga traktatet ekzistuese, ndërsa ka implikime strategjike.

Ajri
Ngjarja më e rëndësishme “materiale” për Aviacionin Strategjik të Forcave Ajrore të Rusisë gjatë vitit të fundit ka ndodhur në vitin 2018: së pari, Bombarduesi i Rëndë Tu-160 (“Blackjack”) bëri fluturimin e tij të parë. Natyrisht duhet të kujtojmë se është ndërtuar duke përdorur meterial të papërpunuar dhe ende duhet të kuptohet se cilat lloje (Tu-160M ​​/ 160M1 / 160M2) do të prodhohen dhe kur, por ky është një moment i rëndësishëm. Është nënshkruar një kontratë për 10 aeroplanë. Një “bombardues i ardhshëm”, PAK DA ende nuk është zbuluar; specifikimi i vetëm që mund të jemi të sigurt është se do të bazohet në një skemë të “krahëve të fluturimit”. Ka fjalë se do të arrihet një nivel i bashkimit në lidhje me aviacionin dhe armët për Blackjacks të reja dhe PAK DA.

Sa për tani, rritja kryesore e aftësive për pjesën ajrore të treshes bërthamore të Rusisë po arrihet me modernizimin e avionëve ekzistues Tu-160 dhe Tu-95MS (Bear-H), në mënyrë që ata të mund të përdorin raketat lundruese Kh-101. Kjo raketë lundrimi me rreze të gjatë (Kh-102 për variantin bërthamor) do të mbetet armatimi kryesor për bombarduesit e rinj të rëndë.

Bombarduesit e rëndë mbeten një mjet i rëndësishëm sinjalizimi. Blackjacks dhe Bears në mënyrë rutinore vizitojnë hapësirën ajrore të largët dhe aerodrome, duke shërbyer si një kujtesë e aftësive strategjike ruse. Gjithashtu, ata janë pjesa e vetme e triadit (për fat të mirë) që ka parë veprim të vërtetë: kishte të paktën 66 raketa ajrore të lëshuara nga ajri kundër terroristëve të Shtetit Islamik në Siri.

Gjatë fjalimit të Vladimir Putinit, u demonstrua sistemi me bazë ajrin i armëve hipersonike “Kinzhal” (“Dagger”) dhe madje tha se ai kishte hyrë në shërbimin e provës në Rajonin Federal Jugor të Rusisë. Mënyra më e lehtë për të përshkruar këtë sistem është një raketë aerobalistike Iskander-M (SS-26 Stone), (ndoshta një derivat i 9M723) e lidhur me interceptorin MiG-31 (Foxhound). Sistemi është i aftë të godasë objektivat e tokës dhe të detit, duke shmangur mbrojtjen e raketave dhe shërben si një shembull i mirë se si mrekullitë ekzistuese teknologjike mund të prodhojnë sinergji. Duhet të përcaktohet nëse varianti i deklaruar prej 2,000 kilometrash përfshinë vetëm raketat ose sistemin në tërësi. Kinzhal nuk bie nën përkufizimet e reja të New START për fushën e ajrit strategjik, pasi Foxhound nuk është një bombardues i rëndë dhe raketa nuk është tip i lundrimit, por kjo është një temë e rëndësishme për diskutime midis ekspertëve dhe politikëbërësve.

Stabilitet apo përshkallëzim?
Rusia mbetet plotësisht e aftë të shkatërrojë Shtetet e Bashkuara dhe, më e rëndësishmja, aftësitë e Komandës Strategjike të Shteteve të Bashkuara janë pothuajse të njëjta. Kjo balancë mbetet një shtyllë e paqes globale, madje edhe nën marrëdhëniet e tensionuara aktuale midis fuqive të mëdha. Diskutimet mbi përdorimin e kufizuar bërthamor ka gjasa të mbeten të palidhura me realitetin; çdo përdorim bërthamor do të çojë në hakmarrje të plotë.

Ajo që është e rëndësishme është se si shtetet e tjera me kapacitete bërthamore mund të përfshihen në ekuacion. Rusia deri vonë ka insistuar që asnjë reduktim i mëtejshëm nuk mund të arrihet në baza dypalëshe, ndërsa “palët e treta” kanë spekuluar se nuk mund të “bashkohen në lojë”, ndërsa arsenalet ruse dhe amerikane janë më të mëdha me një diferencë kaq të madhe. Një çështje tjetër në debatin strategjik të armëve është mbrojtja raketore e SHBA-së, një problem i tejkaluar për audiencën vendase dhe për disa ekspertë ushtarakë në Rusi. Duke treguar një numër të madh të automjeteve të reja “depërtuese” të mbajtjes së arsenalit bërthamor, duhet të shihet jo si “rrahje shpatash”, por si një terapi për audiencën brenda Rusisë dhe jashtë saj.

Megjithatë, Vladimir Putin bëri një deklaratë të pazakontë gjatë intervistës së tij për NBC, i cili mund të tregojë një mënyrë për të kapërcyer të dyja problemet. Ai tha se Rusia është e gatshme të vazhdojë dialogun mbi marrëveshjet ekzistuese dhe të reja strategjike të kontrollit të armëve dhe shtoi se, duke pasur parasysh aftësitë e reja të armëve depërtuese ndaj mbrojtjeve raketore, “ne nuk e konsiderojmë reduktimin e raketave balistike dhe kokave raketore të jetë shumë kritike”. Ai tregoi se armët e reja strategjike gjithashtu do të përfshihen në përllogaritjen totale.

Një qëndrim i tillë duhet ende të gjej zbatim përgjatë bisedimeve të detajuara strategjike të stabilitetit (është e mundur që kjo mund të ketë qenë temë e takimit të shtyrë së fundmi), por palët duken gati për diskutim. Reduktimet e ardhshme mund të hapin rrugën për palët e treta për t’u bashkuar me procesin – fillimisht duke rënë dakord me një nivel të transparencës dhe masave të ndërtimit të besimit.

Planifikuesit ushtarakë në çdo vend mendojnë rreth kryerjes dhe fitimit të luftës bërthamore, por testimi i llogaritjeve të tyre mbetet e tepërt. (The Diplomat–Lexo.al)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb