Kiev është gati të mirëpresë qytetarët e tij pas gjashtë muajsh lufte, ka thënë kryetari i bashkisë Vitali Klitschko për The Times .

Ish-kampioni botëror i boksit në peshat e rënda tha se megjithëse kryeqyteti mbeti objektivi përfundimtar i Presidentit Putin, tani ishte shumë më i mbrojtur se sa ishte kur arriti të zmbrapste një sulm rus në prill.

“Ne kemi më shumë forca të gatshme rreth Kievit, kemi mbrojtje ajrore shumë më të mirë, sisteme shumë më të mira anti-raketë”, tha Klitschko.

“Unë mund t’i them menjëherë të gjithëve që janë gati të kthehen në shtëpi”, u shpreh ai.

 Methode Times Prod Web Bin Aca4a02e 1c9d 11ed B7c3 8b288ab55a56
Methode Times Prod Web Bin Aca4a02e 1c9d 11ed B7c3 8b288ab55a56

Klitschko theksoi, megjithatë, se nuk ishte e mundur t’i jepej një garanci absolute sigurie askujt në Ukrainë për sa kohë që rusët ishin në gjendje ta godisnin atë me raketa me rreze të gjatë.

“Askush tani në territorin e Ukrainës, madje edhe në pjesën perëndimore, nuk ka 100 për qind siguri. Çdo sekondë, një raketë ruse mund të zbresë në çdo ndërtesë,  ne kemi shembuj të tmerrshëm çdo ditë në Dnipro, Vinnytsia, Mykolaiv. Falë Zotit nuk ka më sulme në kryeqytet tani, por ne jemi në luftë”, tha ai.

Një milion banorë, afërsisht një e katërta e popullsisë së kryeqytetit, nuk janë kthyer ende. Ekziston një frikë e përhapur se familjet e fëmijëve refugjatë nuk do të kthehen kurrë nëse e nisin vitin e ri shkollor jashtë vendit, duke kontribuar në një krizë kombëtare demografike që i paraprin luftës.

51-vjeçari Klitschko, u përpoq të ofronte një nivel sigurie për ata që mendojnë të kthehen: Unë jam përgjegjës për shërbimet e qytetit, uji, energjia elektrike, ngrohja, transporti publik, të gjithë punojnë mirë dhe nuk u ndalën për asnjë ditë në gjashtë të fundit muaj.

Ai tha se ishte krenar për mbrojtësit e qytetit, të cilët dëshmuan se mund të rriteshin kur Kievi ishte i ekspozuar dhe i pambrojtur ndaj rusëve.

Fuqia e forcës së mbrojtjes civile ishte arsyeja kryesore që rusët duhej të mendonin kaq shumë herë nëse do të sulmonin Kievin apo jo, shtoi ai.

“Në disa ditë, Kievi ishte në barrikada, postblloqe dhe postblloqe. Ne e dinim se sa grupe ruse të diversionit ishin brenda qytetit, ata po i sinjalizonin komandës së tyre se është gati për luftime në rrugë, nuk do të ishte një luftë e lehtë për ushtarin rus. Qyteti ishte gati të mbrohej”, tha ai.