Britania përballet me një “rrezik të konsiderueshëm” të mungesës së gazit këtë dimër, ka paralajmëruar rregullatori Ofgem pasi furnizimi nga Rusia në Evropë është ndërprerë. Ofgem, Zyra e Tregjeve të Gazit dhe Energjisë Elektrike, që mbështet Autoritetin e Tregjeve të Gazit dhe Energjisë Elektrike, është rregullatori qeveritar për tregjet e energjisë elektrike dhe gazit natyror në rrjedhën e poshtme të Britanisë së Madhe.

Rregullatori tha se vendi mund të përballet me një “urgjencë të furnizimit me gaz” në një letër të marrë nga The Times.

Britania e Madhe prodhon shumë nga gazi i saj, por pjesa më e madhe është ende e importuar. Ajo ka lidhje tubacioni me Norvegjinë, e cila furnizon një sasi të madhe të gazit të vendit.

Britania importonte shumë pak gaz rus përpara luftës, por do të ndikohet ende nga mungesat që mund të përballen në Evropë.

Gjatë dimrit, Britania normalisht importon gaz nga vendet e magazinimit në kontinentin e Evropës – ajo ka shumë pak magazinim të vetin. Por tani vendet evropiane ka të ngjarë të kenë nevojë vetë për këtë gaz pasi kanë humbur furnizimin nga Rusia.

Ofgem shkroi: “Për shkak të luftës në Ukrainë dhe mungesës së gazit në Evropë, ekziston një rrezik i konsiderueshëm që mungesa e gazit mund të ndodhë gjatë dimrit 2022/23 në Britaninë e Madhe.

“Si rezultat, ekziston mundësia që GB të hyjë në një emergjencë të furnizimit me gaz.”