TIRANË

Kryetari i Partisë Republikane, Fatmir Mediu ka parashtruar ditën e sotme një sërë pikash me sugjerime për mënyrën e organizmit të opozitës, e cila sipas tij synon zgjidhjen e krizës politike dhe tejkalimin e ngërçit institucional.

Kjo paketë me 7 shtatë shtylla kryesore  tregon dhe përpilon mënyrën dhe qasjen qe duhet të ndjekë opozita e bashkuar, si në organizim ashtu edhe në koordinimin e veprimeve me përfshirjen edhe të specialistëve nga fusha të ndryshme.

Ajo që duket si një risi lidhet me faktin e propozimit të Mediut për përfshirjen e zërave të rinj dhe studentëve, të cilët shihen si alternativë pozitive dhe kontribuuese për tejkalimin e krizës.

Përmbatja me propozimet e Fatmir Mediut:

Po parashtroj më poshtë disa sugjerime për bashkëpunimin e opozitës.

  1. Institucionalizimi i vendimarrjes së kryetarëve të koalicionit opozitar; drejtuar nga kryetari i PD-së.

             Takim minimumi 1 herë në 2jave i kryetarëve.

             Takimet të jenë tematike dhe me subjekt të caktuar çështjesh dhe të shoqëruara me vendimarrje të shkruar, si dhe personat përgjegjës që do e ndjekin për zbatim.

             Mbledhja eshte e detyrueshme te mblidhet me kerkesen e cdo njerit nga kryetaret e opozites

  1. Tryeza ekzekutive në nivel Sekretari të Përgjithshëm ose n/kryetarësh, drejtuar nga PD.

. Mblidhet 1here në jave, dhe cdo perfaqesues ka te drejte te therras takim me detyrimin per te prezantuar me shkrim propozimin apo qendrimin tek perfaqesuesit e tjere.

             Përgatisin axhendën e veprimit të opozitës.

             Mënyra e organizimit të takimeve, folësit, kur dhe ku do të zhvillohen aktivitetet,  mitingjet, takimet në zona të ndryshme të Shqipërisë.

             Takimet me grupet e interesit.

             Përcaktimi dhe organizimi i grupeve të punës për platformën dhe reformat që  kalon vendi, me interes kombëtar dhe ndërkombëtar.

             Reforma Zgjedhore dhe  mbeshtetja e reformes per nje drejtesi Te pavavru

             Qëndrim i unifikuar i opozitës, për Reformën Zgjedhore dhe Reformën në Drejtësi.

             Në këtë kuadër, të gjitha partitë e koalicionit, të paraqesin opsionet për Reformën Zgjedhore, deri në përcaktimin e një qëndrimi të përbashkët. Propozimet te paraqiten me shkrim brenda 10 diteve.

             Reforma Administrative

             Drejtimi dhe organizimi i koalicioneve në nivel lokal. Drejtimi nga Partia Demokratike, në mënyrë që të krijohet sinergji në nivel lokal.

  1. Grupi i punës për marrëdhëniet ndërkombëtare:

             Përgatitja e takimeve me ndërkombëtarët në Tiranë, Bruksel, Vjenë, Berlin, DC, Londër etj., të zhvillohen si opozitë. Kjo formë duhet t`i imponohet ndërkombëtarëve.

             Përgatitja e një materiali ku të përfshihen; Raporti i ODHIR, Raporti i Departamentit Amerikan për krimin dhe trafiqet, raporte të tjera, si dhe qëndrime të mediave ndërkombëtare si Bild VOA etj, shoqëruar me non-paper nga ana jonë, ku sugjerohen zgjidhje dhe qëndrime të opozitës.

             Fakte se si Rama ka shkatërruar proçesin e integrimit europian, sistemin Kushtetues,  ligjore dhe Institucional ne vend

             Dialogu per zgjidhjen e krizes se rende politike me prezencë të ndërkombëtarëve, me prioritet zgjedhjet e lira dhe të ndershme, si rruga për daljen nga kriza.

             bashkepunimi me trupin diplomatik në Tiranë, për zgjidhjet që ofrojmë, duke parashtruar me shkrim qëndrimet tona, për të evituar keqinterpretimet.

-Kontakte me partite apo Grupimet politike aleate në BE, US

 

             Identifikimi i të gjitha marrëdhënieve politike dhe personale ndërkombëtare dhe përcaktimi i koordinatorëve në çdo shtet.

             Përcaktimi i deputetëve mbështetës në EPP, ACRE apo IS, si dhe në parlamentet shtetërore.

             Takim me drejtuesit e EPP, ACRE dhe Socialistët në PE, si opozitë. Qëndrime deklarative të EPP dhe ACRE, për nevojën e zgjedhjeve të parakohëshme.

             Takime ne parlamente, me deputetë EU, Bundestag, Kongresit Amerikan, Parlamentit  Britanik dhe vendeve te BE.

             Takim me Drejtorin dhe përfaqësuesit e ODHIR, vazhdimi i komunikimit me Sekretarin e Përgjithshëm të OSBE.

             Përpjekje për të organizuar seanca dëgjimore në Parlamentin Europian, Gjermani, Itali, USA.

             Qendrim I qarte per influencat Ruse dhe Kineze ne ekonomine shqiptare si kercenim per Sigurine dhe pozicionin tone si vend anetar I NATOs

 

  1. Grupi i Rinisë:

 

             Forumet e Rinisë, të institucionalizojnë koalicionin e tyre dhe, të zhvillojnë aktivitete të pavarura nga partitë përkatëse, por si koalicion rinor.

             Aktivitete ndërkombëtare me të rinj nga PPE, ACRE etj.,  në Tiranë.

             Krijimi i një data base dhe netëork me studentë që janë jashtë Shqipërisë, për t`i bërë aktivë, për zhvillimet në vend, dhe ndërtimi i një platforme, forumi diskutimi, për të ardhmen e Shqipërisë

  1. Media:

             Angazhimi i një grupi mediatik me përfaqësues nga të gjitha partitë.

             Përcaktimi i një ose më shumë zëdhënësave të opozitës.

             Koordinimi i qëndrimeve mediatike, në mënyrë të përditshme.

             Krijimi i nje faqe zyrtare dhe rrjeteve sociale per opoziten me nje mesazh politik dhe elektoral te miratuar nga kryetaret.

 

  1. Krijimi i Senatit të Opozitës:

 

             Figura politike dhe qeverisëse të opozitës, si dhe figura inteletuale të artit, mjekësisë, Universiteteve, kulturës, me figuara të shquara, që janë jashtë vendit.

             Ofrimi i Intektualëve me emër, në emër të bashkëqeverisjes.

  1. Këshilli i ish deputetëve, Ish ministrave, në të gjitha legjislaturat dhe kryetarëve të bashkive.

 

             Grup që do të ndjekë gjithë praktikat ligjore, që dalin nga grupet e punës.

             Analizojnë punën e qeverisë.

             Organizojnë dhe drejtojnë takimet, toën-hall, nëpër rrethe, si dhe në TV lokale.

             Bashkëpunojnë me strukturat, për të ndërtuar trupën konkuruese, për pushtetin lokal dhe qëndror.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb
Etiketa: