A mundet një lëvizje e thjeshtë, e lehtë, e shpejtë, e bërë pothuajse kudo, të sigurojë shëndet më të mirë dhe jetë më të gjatë? Po, thonë ekspertët, të cilët po e kthejnë sërish vëmendjen te një tregues i vjetër i njohur i shëndetit të mirë, Hidratimi.

Sipas gjetjeve të një studimi të ri nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i SHBA, i publikuar në eBioMedicine, të rriturit që e mbajnë veten të hidratuar duket se janë më të shëndetshëm, zhvillojnë më pak kushte kronike si sëmundjet e zemrës ose sëmundjet e mushkërive dhe jetojnë mesatarisht më gjatë se ata të cilët nuk konsumojnë sasi të mjaftueshme të lëngjeve.

Studiuesit mblodhën të dhëna shëndetësore nga 11,255 të rritur gjatë më shumë se 30 viteve për të analizuar lidhjen e mundshme midis niveleve të natriumit – të cilat rriten kur marrja e lëngjeve është e pamjaftueshme – dhe treguesve të ndryshëm shëndetësorë. Të dhënat e ekzaminuara ishin ato që vetë pjesëmarrësit ndanë gjatë pesë vizitave mjekësore. Dy vizitat e para u kryen kur pjesëmarrësit ishin rreth 50 vjeç dhe dy të fundit kur ishin 70 – 90 vjeç. Ekipi i studimit donte të përcaktonte nëse nivelet e natriumit ndikonin në moshën biologjike, e cili u përcaktua përmes 15 treguesve shëndetësorë, duke përfshirë presionin sistolik të gjakut, kolesterolin dhe nivelin e sheqerit në gjak. Këto të dhëna ofrojnë një pamje të plotë të funksionit kardiovaskular, respirator, metabolik, renal dhe imunitar të një organizmi.

Studiuesit zbuluan se të rriturit me nivelet më të larta normale të natriumit – normale të përcaktuara si ato midis 135-146 meq/L – kishin më shumë gjasa të përjetonin simptoma të plakjes së parakohshme biologjike, të zhvillonin sëmundje të ndryshme kronike dhe të përballeshin me një rrezik në rritje të vdekjes së hershme në krahasim me ata me nivelet e natriumit të të cilëve ishin më të ulëta.

Për shembull, të rriturit me nivele natriumi më të mëdha se 142 mEq/L kishin një rrezik 10-15% në rritje të zhvillimit të moshës biologjike më të vjetër se mosha e tyre kronologjike. I njëjti rrezik ishte 50% i rritur në ata me nivele natriumi mbi 144 mEq/L. Prandaj, nivelet midis 144.5-146 mEq/L u shoqëruan me një rritje prej 21% të rrezikut të vdekjes së parakohshme. Në mënyrë të ngjashme, të rriturit me nivele të natriumit që tejkalojnë 142 mEq/L u përballën me një kërcënim deri në 64% në rritje të kushteve kronike, të tilla si dështimi i zemrës, goditjet në tru, fibrilacioni atrial dhe sëmundjet e arterieve periferike, si dhe sëmundjet kronike të mushkërive, diabeti dhe çmenduria .

Në të kundërt, të rriturit me nivele natriumi midis 138-140 mEq/L përballeshin me rrezikun më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve kronike. Studiuesit theksojnë se gjetjet nuk janë në gjendje të shpjegojnë pse ndodh kështu, duke shtuar se nevojiten prova klinike të kontrolluara të rastësishme për të konfirmuar nëse hidratimi adekuat mund të nxisë plakjen e shëndetshme dhe të parandalojë sëmundjet, duke siguruar në fund jetëgjatësinë.

“Rezultatet tregojnë nevojën për hidratim adekuat, i cili mund të vonojë plakjen dhe të sigurojë një jetë më të shëndetshme”, tha autorja e studimit Natalia Dmitrieva, një studiuese në Laboratorin e Mjekësisë Rigjeneruese Kardiovaskulare në Institutin Kombëtar të Shëndetit të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut. . “Njerëzit, nivelet e natriumit të të cilëve janë mbi 142 mEq/L sigurisht që mund të përfitojnë nga pirja e më shumë lëngjeve”, shtoi ai, duke sqaruar se nivelet adekuate të hidratimit mund të vijnë jo vetëm nga uji, por edhe nga lëngjet, si dhe nga perimet dhe frutat me përmbajtje të lartë uji. Sipas rekomandimit të Akademive Kombëtare të Mjekësisë, gratë duhet të konsumojnë të paktën 6-9 gota në ditë (1,5-2,2 litra).

“Qëllimi është të sigurohet që njerëzit të marrin sasi të mjaftueshme të lëngjeve, veçanërisht nëse ka faktorë që rrisin dehidratimin, siç është marrja e medikamenteve të caktuara”, shpjegoi Manfred Boehm, autor i studimit dhe drejtor i Laboratorit të Mjekësisë Rigjeneruese Kardiovaskulare.

Së fundi, autorët e studimit kujtuan gjetjet e hulumtimit të mëparshëm, sipas të cilave afërsisht gjysma e njerëzve në mbarë botën nuk konsumojnë sasitë e rekomanduara të ujit në ditë. “Kjo mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në një nivel global,” thekson Dr. Dmitrieva. “Ulja e nivelit të ujit në trup është shkaku më i zakonshëm i rritjes së nivelit të natriumit, pikërisht për këtë arsye theksojmë se një marrje adekuate e ujit mund të parandalojë plakjen e parakohshme”, përfundoi ai.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb