Instituti i Kombeve të Bashkuara për Kërkimin e Çarmatimit tha të mërkurën se viktimat për shkak të minave dhe eksplozivëve të mbetjeve të luftës u rritën në 7,073 në 2020, nga 5,853 të regjistruara në 2019, me Sirinë që kishte viktimat më të larta.

Siria, një jo-nënshkruese e Traktatit të Ndalimit të Minave, kishte pasur 2,729 viktima nga minat tokësore në vitin 2020, e ndjekur nga Afganistani.

Një numër i vazhdueshëm i lartë i viktimave dhe “pastrimi zhgënjyes i ngadalshëm” i minave tokësore kundër personelit tregojnë sfidat për zbatimin e traktatit të ndalimit të minave, tha Monitorimi i minave tokësore 2021.

Raporti i 23-të vjetor i Monitorimit të Minave Tokësore ofron një përmbledhje globale të përpjekjeve për të universalizuar dhe zbatuar plotësisht Traktatin e Ndalimit të Minave të vitit 1997, për të siguruar pastrimin e zonave të kontaminuara nga minat, për të ofruar edukim mbi rrezikun për komunitetet e prekura dhe për të ndihmuar viktimat e këtyre armëve.

Numri i lartë i viktimave të regjistruara në vitin 2020 ishte kryesisht për shkak të rritjes së konfliktit të armatosur dhe kontaminimit me mina të improvizuara.

Monitorimi i minave tokësore 2021 tregon se si civilët mbeten viktimat kryesore të këtyre armëve pa dallim. “Në vitin 2020, ata përbënin 80% të të gjitha viktimave. Të paktën gjysma e të gjitha viktimave civile ishin fëmijë”, thuhet në raportin e njoftuar në një konferencë për shtyp të OKB-së.

Myanmari që nuk i është bashkuar traktatit ishte i vetmi shtet i konfirmuar se ka përdorur mina tokësore kundër personelit gjatë periudhës së raportimit të Monitor nga mesi i vitit 2020 deri në tetor 2021.

Përveç kësaj, Kina, Kuba, India, Irani, Koreja e Veriut, Pakistani, Rusia, Singapori, Koreja e Jugut, SHBA dhe Vietnami u emëruan ndër vendet prodhuese të minave.

SHBA, Rusia prodhuan, testuan mina të reja tokësore

Raporti thoshte se SHBA dhe Rusia prodhuan dhe testuan mina të reja tokësore.

Ai vuri re se grupet e armatosura joshtetërore vazhduan të prodhonin mina kundër personit në Afganistan, Kolumbi, Indi, Myanmar, Nigeri dhe Pakistan në vitin 2020.

Marion Loddo, redaktori i Monitor, tha: “Nëse duam të arrijmë një botë pa mina, shtetet duhet të dyfishojnë përpjekjet e tyre drejt zbatimit të shpejtë të detyrimeve të tyre dhe një shpërndarje shumë më efikase të burimeve.”

“Të paktën 7,073 njerëz u vranë ose u plagosën në 54 vende dhe zona, me mina – duke përfshirë llojet e improvizuara – përgjegjëse për shumicën e të gjitha viktimave (4,352, 62%).

Numri i vitit 2020 shënon një rritje prej më shumë se 20% nga viktimat e regjistruara në 2019 (5,853) dhe është më shumë se dyfishi i totalit më të ulët vjetor të regjistruar (3,456) në 2013.

Disa vende të traktatit raportuan se pandemia COVID-19 “paraqiste sfida” për operacionet e çminimit në vitin 2020, vuri në dukje raporti.

Traktati i Ndalimit të Minave, i cili u bë ligj ndërkombëtar në vitin 1999 dhe sot ka 164 shtete palë, ndalon përdorimin e minave tokësore që shpërthejnë për shkak të kontaktit njerëzor, të njohura edhe si ‘mina kundër personit të aktivizuara nga viktimat'”, shpjegon raporti.

Traktati i ndalimit është instrumenti ndërkombëtar më gjithëpërfshirës për çrrënjosjen e minave tokësore dhe merret me gjithçka, nga përdorimi, prodhimi dhe tregtia e minave, tek ndihma për viktimat, pastrimi i minave dhe shkatërrimi i stoqeve.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb