“Unë ende besoj se Marrëveshja e Prespës ishte një marrëveshje negative për vendin tonë, por unë nuk do ta fyej stemën dhe as nuk e ekspozoj vendin në aventura,” tha Kryeministri Kyriakos Mitsotakis gjatë darkës së tij zyrtare. Ai mori pjesw nw darkwn e shtruar nga Shoqëria Kulturore në Selanik dhe iu referua perspektivës Evropiane të Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë.

“Greqia është në favor të rrugës evropiane për në Ballkanin Perëndimor, jo vetëm sepse shndërron perspektivën në një faktor stabiliteti në rajon, por edhe sepse është një levë demokratike për modernizimin e nevojshëm të fqinjëve tanë dhe për zgjidhjen e çështjeve tona bilaterale”, tha Mitsotakis.

Kyriakos Mitsotakis deklaroi se ende beson se Marrëveshja e Prespës ishte një marrëveshje negative për Greqinë. Për Mitsotakis, Marrëveshja e Prespës ishte një aventurë.

” Unë ende besoj se Marrëveshja e Prespës ishte një marrëveshje negative për vendin tonë. Unë votova kundër, por sinqerisht i paralajmërova Grekët se çfarë nënkuptonte nënshkrimi i saj. Por nuk do ta fyej stemën tonë, edhe pse të tjerët e kanë nënshkruar. Unë as nuk do ta ekspozoj vendin në aventura. Pa rrezikuar destabilizimin më të vogël, ne do të monitorojmë nga afër detyrimet e fqinjëve tanë, respektimin e fqinjëve tanë me detyrimet e tyre. Dhe padyshim që zgjidhja e çështjeve sa më shpejt të jetë e mundur, është mbrojtja e produkteve maqedonase.

Lidhur me Shqipërinë, ai ngriti çështjen e respektit për pakicën Greke dhe të drejtat e saj, duke thënë: “Ashtu si me të gjithë, me Shqipërinë kërkojmë marrëdhënie të mira fqinjësore. Megjithatë, për përparimin e përbashkët, rruga evropiane do të hapet një ditë. Ai shtoi se Shqipëria po respekton pakicën Greke dhe të drejtat e saj. Mitsotakis deklaroi se janë 6 parakushte për një Greqi me demokraci më të avancuar.

Gjashtë parakushtet janë:

  1. Stabiliteti politik. Në këtë pikë, Z. Mitsotakis i bëri thirrje auditorit të imagjinonte si do të ishte vendi sot, nëse do të aplikohej e njëjta pjesë e partive në sistemin e thjeshtë proporcional. “Një mandat i fortë popullor do të thotë një qeveri e fortë dhe një shtëpi e fortë,” tha ai.
  2. Staf i aftë.
  3. Sistemi i punës, mënyra e organizimit. Kryeministri iu përgjigj kritikave se qeveria e tij po vepron si një “qeveri e SA”. dhe vuri në dukje se kështu funksionojnë qeveritë në të gjitha shtetet e përparuara.
  4. Partneritetet, kompozimet dhe dialogu i vazhdueshëm, aty ku është e nevojshme. Ai përmendi si shembull qëndrimin e qeverisë për të lehtësuar grekët jashtë vendit për të garuar në zgjedhje, dhe vuri në dukje se ai kërkoi konvergjencë dhe përbërje dhe zgjodhi pajtimin përmes ngurtësisë së partisë.
  5. Realizmi.
  6. Ndjenjë e përgjegjësisë.

(Balkanweb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb