Një mjek i fertilitetit në New York ka zhvilluar një test të shpejtë, joinvaziv të coronavirusit që mund të japë rezultate të sakta për 30 minuta ose më pak, raporton newyorkpost.

Testi, i zhvilluar nga Dr. Zev Williams, një endokrinolog riprodhues që drejton Qendrën e Fertilitetit të Universitetit Columbia dhe kolegët e tij, shfrytëzuan pështymën e një personi për ta ekzaminuar nëse është infektuar me COVID-19.

Një mostër e vogël e pështymës vendoset në një tub që përmban enzima dhe një përbërës që shkakton reaksion kimik përpara se tubi të ngrohet me një bllok nxehtësie. Lëngu në tub kthehet në të verdhë kur është pozitiv me virus ose në të kuq kur është negativ.

“Ne donim të krijonim një test të vetëm, ku të gjitha punët po kryheshin nga enzimat dhe kimikatet, sesa nga fishekët dhe përbërësit”, tha Williams, duke shtuar se enzimat dhe kimikatet janë të lehta për t’u shkallëzuar dhe shpërndarë, transmeton Telegrafi.

Testi me një hap dhe i shpejtë ishte në gjendje të zbulonte një ose dy kopje të virusit SARs-CoV-2 në një mikrolitër të pështymës, thotë studimi paraprak i botuar nga Williams në MedRxiv – do të thotë se mund të zbulojë nëse personi është i infektuar edhe kanë vetëm përqendrim të ulët të virusit.

Studimi, i cili nuk është shqyrtuar nga shokët, gjithashtu regjistroi ndjeshmëri prej 97 për qind dhe specifikën 100 për qind.

Ndjeshmëria i referohet aftësisë së një testi për të identifikuar saktë pacientët e infektuar, ndërsa specifikiteti është aftësia e një testi për të identifikuar saktë ata që nuk janë të sëmurë. Në këtë rast, kur kampioni ishte negativ, testi i pështymës nuk dha një rezultat të rremë pozitiv, ndërsa kur mostra ishte pozitive, 97 për qind e kohës kur u zbulua saktë.

“Ky test është shumë, shumë i thjeshtë, shumë i shpejtë dhe është jashtëzakonisht i saktë”, tha Dr. Henry Ji, president dhe CEO i Sorrento Therapeutics, i cili është partner me Universitetin Columbia.

Nëse testi rezulton i suksesshëm në hulumtimet e mëtejme, Williams shpreson se mund të ndihmojë në frenimin e përhapjes së infektimit duke ndihmuar gjurmimin e kontaktit.

Testimi aktual COVID-19 përfshin një shtupë të hundës dhe laboratorë me makineritë e specializuara, e cila gjë ngadalëson testimin dhe ka sjellë vonesa në dhënien e rezultateve.

Sorrento është duke kryer një studim më të madh të testit të pështymës përpara se të aplikojë për autorizim në FDA. Kostoja për provë pritet të jetë nën 15 dollarë.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb