Përfaqësuesi i Bosnje e Hercegovinës në Organizatën e Kombeve të Bashkuara, Sven Alkalaj ka paraqitur një projekt-rezolutë me anë të së cilës ka kërkuar që Kombet e Bashkuara të ndëshkojnë ashpër mohimin e gjenocidit të Srebrenicës.

Informer ka publikuar një faksimile të rezolutës së Alkalajt.

Teksti i plotë i projekt-rezolutës:

Duke njohur rëndësinë e luftimit të të gjitha veprave kundër mohimit të gjenocidit:

1. Vendimi për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Gjenocidit të Srebrenicës në 1995 më 11 korrik;

2. Dënon çdo mohim të gjenocidit dhe u bën thirrje të gjithë vendeve anëtare që të eliminojnë fenomene të tilla përmes zhvillimit të programeve edukative që do t’ua shpjegojnë gjenocidin brezave të ardhshëm për të parandaluar gjenocidet e ardhshme;

3. Të gjithë vendet anëtare, organizatat e Kombeve të Bashkuara dhe organizatat e tjera relevante ndërkombëtare dhe civile inkurajohen të respektojnë Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit, duke përfshirë aktivitetet në kujtim të viktimave të gjenocidit të Srebrenicës;

4. Thekson rëndësinë e përfundimit të procesit të gjetjes dhe identifikimit të eshtrave të viktimave të gjenocidit dhe varrosjes së tyre me respekt, dhe ndjekjes së mëtejshme të të gjithë atyre që janë përgjegjës për gjenocidin e Srebrenicës;

5. Thirrni të gjitha vendet që të veprojnë në përputhje me Konventën për Parandalimin dhe Ndëshkimin e Krimit të Gjenocidit në mënyrë që të sigurohet që krimet të mos përsëriten, siç ndodhi në Srebrenicë në 1995;

6. Sekretarit të Përgjithshëm i kërkohet të theksojë rëndësinë e Rezolutës për të gjitha Shtetet Anëtare, organizatat e Kombeve të Bashkuara dhe organizatat e shoqërisë civile.

Kjo rezolutë është një dëshmi e qartë se qendrat e pushtetit në Perëndim nuk duan paqe të qëndrueshme në rajonin tonë dhe se as autoritetet në Sarajevë nuk janë të interesuara për këtë.

Ata nuk duan marrëveshje dhe kompromis, duan humbjen dhe shembjen e Serbisë.

Një hap të tillë, mediat serbe e kanë konsideruar si “vënie në shënjestër”tw Beogradit dhe një sulm të ndaj Serbisë.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb