Mediat në Izrael i kanë bërë jehonë sot miratimit në Parlamentin Shqiptar të Rezolutës “Për miratimin e përkufizimit të përdorshëm për antisemitizmin, përcaktuar nga Aleanca Ndërkombëtare për Përkujtimin e Holokaustit”.

“The Jerusalem Post” shkruan sot se Shqipëria është ndër të parat vende me shumicë-myslimane që miraton përkufizimin.

SHKRIMI I PLOTE
Parlamenti shqiptar ka mbështetur punën e Aleancës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit (IHRA) për përkufizimin e antiSemitizmit duke e bërë Shqipërinë një nga vendet e para me shumicë-myslimane që miraton përkufizimin.

Përkufizimi i IHRA, një organizatë ndërqeveritare që përfshin 34 vende anëtare, është një klasifikim i antisemitizmit i rënë dakord ndërkombëtarisht dhe i përdorur për të ndihmuar në përcaktimin dhe luftimin e antisemitizmit në vendet që e kanë miratuar atë.

Vendimi i sotëm vjen përpara Forumit të Ballkanit Kundër Anti-Semitizmit që po zhvillohet në partneritet midis Parlamentit të Republikës së Shqipërisë, Lëvizjes Kundër Anti-Semitizmit dhe Agjencisë Hebraike për Izraelin,
Konferenca,që fillon të Mërkurën e ardhshme, kërkon të krijojë një front të bashkuar mes vendeve të Ballkanit për të punuar së bashku kundër antisemitizmit.

Pjesëmarrësit janë: Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama, Kryetarët e Parlamenteve nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia e Veriut, plus zyrtarë nga Kombet e Bashkuara, Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Izraeli.

“Është një lajm i mirë që ne, shqiptarët dhe popujt e Ballkanit Perëndimor, një rajon që ka vuajtur më shumë se çdo pjesë tjetër e botës, pasojat e pikëpamjeve dhe qëndrimeve etno-centriste dhe fetare-centriste, bashkohemi në këtë veprim emancipues të civilizimit bashkëkohor: lufta kundër antisemitizmit, ”tha Gramoz Ruci, Kryetari i Parlamentit të Shqipërisë.

“Të gjithë kombet që gjatë gjithë historisë kanë mbrojtur hebrenjtë nga shfarosja dhe i mbështesin ata sot kundër stigmës kanë të drejtë të jenë krenarë. Por ne shqiptarët kemi më shumë arsye për të qenë krenarë sepse Shqipëria është i vetmi vend në Evropë ku të gjithë hebrenjtë u morën nën mbrojtje dhe u shpëtuan gjatë Luftës së Dytë Botërore. Atdheu ynë, Shqipëria, në kohë të vështira ka shërbyer si një tokë rezervë për hebrenjtë. ”

Drejtori i Lëvizjes Anti-Semitiste Sacha Roytman-Dratëa përgëzoi parlamentin shqiptar për miratimin e përkufizimit të antisemitizmit nga IHRA dhe shprehu se vendet e tjera, përfshirë shtetet me shumicë myslimane, do të vepronin në mënyrë të ngjashme.

“Në një kohë kur antisemitizmi po rritet në të gjithë botën, përkufizimi i IHRA nuk ka qenë kurrë më i rëndësishëm. Miratimi i përkufizimit të IHRA-së bën të qartë se antisemitizmi nuk ka vend në shoqëritë e lira, demokratike dhe tolerante si Shqipëria.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb