Sipas parashikimeve të Bankës Kombëtare të Ukrainës (NBU), shuma e ndihmës ndërkombëtare për Ukrainën do të kalojë 31 miliardë dollarë deri në fund të vitit.

Deklarata përkatëse u dha nga Guvernatori i NBU, Andriy Pyshnyy në një konferencë për shtyp.

“Ndihma financiare ndërkombëtare për Ukrainën u rrit ndjeshëm në gjysmën e dytë të 2022. Ajo parashikohet të kalojë 31 miliardë dollarë deri në fund të vitit,” tha Pyshnyy.

Ai vuri në dukje se ndihma financiare ndërkombëtare e nevojshme për financimin e deficitit buxhetor dhe rivendosjen e ekonomisë do të vazhdojë të vijë edhe në vitin 2023.

“Më konkretisht, Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara kanë njoftuar tashmë synimet e tyre paraprake për t’i siguruar Ukrainës përkatësisht 18 miliardë euro dhe rreth 10 miliardë dollarë,” tha Pyshnyy.

Ai kujtoi se NBU bëri disa përparime në negocimin me FMN-në për një program të ri monitorimi që përfshin Bordin Ekzekutiv të FMN-së. Miratimi i plotë i këtij programi do të kontribuojë në tërheqjen e fondeve nga donatorë të tjerë ndërkombëtarë në vitin 2023.

Siç raportohet, Fondi Monetar Ndërkombëtar ka mbështetur Ukrainën që nga fillimi i pushtimit në shkallë të plotë. Në mars 2022, Ukraina mori 1.4 miliardë dollarë nën Instrumentin e Financimit të Shpejtë (RFI). Në tetor 2022, Ukraina mori 1.3 miliardë dollarë fonde shtesë emergjente nga FMN.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb