Emisioni investigativ Vetting në News24

Të marrësh pronën tënde mund të rezultojë prova më e pamundur në jetë. Të paktën për Sefedin Shefën, banor i Lushnjës, marrja e pronës së trashëguar kështu ka rezultuar. Madje, në vend të marrjes së pronës, Shefa ka provuar edhe ndëshkimin, ndërkohë që ata që kanë falsifikuar kanë gëzuar pronën e tij.

Ky pallat 12-katësh është pikërisht në truallin e ish-Kinemasë Dimërore, siç e kanë njohur lushnjarët e vjetër këtë pronë. Por, kjo godinë, nuk është në zotërim nga Sefedini, i cili është pronari me letra i truallit që prej vitit 4.10.1958, trashëgimi nga i ati Sabri Shefa. Në vend të Sefedinit atë e gëzon ish-punonjësi i kinemasë, Ferit Tabaku.

Pallati 12 Katesh
Pallati 12 Katesh

Për ta gëzuar Feriti, kanë ndërhyrë zyrtarë, gjyqtarë e prokurorë, të cilët edhe pas 3 dekadash e kanë lënë Sefedinin me statusin e ish-pronarit.
Sefedin Shefa shprehet: “Pronën e ka blerë babai im nga shtetasi Ferit Vokopola më 4 Tetor 1958. Më 4 nëntor 1958 Këshilli Popullor i Lushnjes, vendosi shpronësimin e kësaj prone të babait tim me objekt ndërtimin e kinemasë Dimërorë Lushnje”.

Dhe pas 31 vitesh beteje ligjore dhe përballjesh me institucionet, Sefedini tashmë i është drejtuar medias për ta bërë publike këtë çështje, duke kërkuar nga emisoni Vetting të sjellë gjithë sagën e historisë së tij.

Situata bëhet më e çuditshme, kur diskutohet vërtetësia e dokumenteve të marra nga Arkiva Qendrore. Këtë fakt e thekson edhe ish-kreu i Arkivës së Shtetit, Nevila Nika. “Të gjithë duhet ta dinë, dokumenti është pushtet, në mungesë të dokumentit ti nuk je askërkushi. Një letërnjoftim, të kërkohet një çertifikatë, kudo që shkon dhe në qoftëse ti nuk ke dokumente, ti nuk qeveris mirë dhe as lufton korrupsionin”.

Saga e vuajtjes së Sefedinit
Historia e kalvarit të Sefedin Shefës, sa në një institucion në tjetrin ka nisur më 16 Gusht 1993, kur objekti i ish-Kinemasë Dimërore Lushnje u nxor në ankand nga Agjencia Kombëtare e Privatizimit. Godinën e bleu një ish-punonjës i kinemasë, z. Ferit Tabaku. Madje, pronarit të mëparshëm nuk iu dha as dëmshpërblimi për pronën e trashëguar nga i ati.

Në ankand, për privatizimin e këtij objekti mori pjesë edhe ish-pronari i truallit nën objekt, Sefedin Shefa. Por, Agjencia Kombëtare e Privatizimit, në momentin e shpalljes së ankandit, nuk e bëri prezent dosjen e paraqitur nga ish-pronari, Shefa.

Sipas Shefës: “Në vitin 1993 doli në ankand edhe ish-kinemaja e Lushnjes dhe sipas ligjit të drejtën e parablerjes e kishte pronari i truallit. I mblodha dokumentet dhe kërkova të hyja në ankand. Ankandi u zhvilluan në 16 Gusht 1993. Pa marrë përsysh dokumentet e mia, ia dhanë ish-kinemanë punonjësit të kësaj kinemaje Ferit Tabaku, në rrugë të kundraligjshme, duke mos pasur asnjë lloj dokumenti. Vetëm se kishte lidhje krushqie me kryetarin e bashkisë të asaj kohe”.

Sipas ligjit të asaj kohe, pronari i truallit kishte të drejtën e parablerjes. Por fshehja e kësaj të drejte në momentin e privatizimit bëri që ish-kinemanë ta merrte ish-punonjësi i saj, Ferit Tabaku, me kushtin që të mos ndryshonte destinacionin. Në vitin 1958 e deri në vitin 1993, trualli i ish-kinemasë, ishte i regjistruar në hipotekë me emrin e babait të Sefedinit, Sabri Shefa. Sipas dokumenteve që “Vetting” ka siguruar nga noteri Adrian Karroçe, përveç vërtetimit hipotekor të truallit të ish-kinemasë, ai ka bërë çeljen e trashëgimisë së kësaj prone të trashëgimtarëve të të ndjerit Sabri Shefa.

Dokumenti i hipotekës Lushnje e vitit 1993 dhe çelja e trashëgimisë

  • foto galeri
  • foto galeri

Pas këtij viti, kjo pronë ishte hequr në zyrën e Kadastrës Lushnje, por jo nga Arkiva e Shtetit dhe Agjensia Shtetërore e Kadastrës.

Sipas ish-drejtoreshës së Arkivës së shtetit Nevila Nika: “arkivistët konform ligjit japin një kopje të origjinalit të fotografuar, të fotokopjuar apo të skanuar. Vetëm këtë jep”.

Pas ankandit që u zhvillua më 23 gusht 1993 nga Agjencia Kombëtare e Privatizimit dhe blerjes së ish-kinemasë nga Ferit Tabaku, në 25 shator 1993, Shefa iu drejtua Prokurorisë së Lushnjës. Sipas tij, Tabaku kishte përdorur dokumente të falsifikuara, për marrjen e ish-kinemasë pasi ishte e ndërtuar mbi ish-truallin që i përkiste familjes së tij.

“Këtë fakt e ka hetuar prokuroria dhe i ka nxjerrë të falsifikuara, autorizimin e shitjes kinemas, kontratën e shitjes së kinemasë dhe gent planin e truallit. Një herë e shkruajnë 341, një herë e shkruajnë 433 dhe një herë e shkruajnë 686. Për këtë jo se flas unë, flasin dokumentet”, thotë Sefedin Shefa.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb